Πολιτιστικά
Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 20:31

Εκδήλωση τιμής για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη

Εκδήλωση τιμής για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Εκδήλωση τιμής για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Για τον ποιητή και το έργο του μίλησε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου, ενώ προβλήθηκε απόσπασμα με συνέντευξη του ίδιου του ποιητή από το αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη, της εκπομπής «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ, της 1ης Ιανουαρίου 1983.

Το 2015 έχει ανακηρυχθεί από το δήμο ως έτος Μανόλη Αναγνωστάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατό του, ενώ προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις στη μνήμη του το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα κορυφωθούν τον Οκτώβριο, με τη διοργάνωση έκθεσης τεκμηρίων και μαρτυριών για την ποίηση και το έργο του.

Πλατεία Μανόλη Αναγνωστάκη

Στις 23 Ιουνίου, ημέρα του θανάτου του, θα πραγματοποιηθεί βραδιά λόγου και μουσικής με ομιλίες, απαγγελίες και μουσικό πρόγραμμα, όπου θα μιλήσουν η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και ο Μίλτος Πολυβίου, μουσική θα παίξει ο Λευτέρης Καραγιάννης και θα διαβάσουν ο ηθοποιός Δημήτρης Ναζίρης και η φιλόλογος Βικτωρία Καπλάνη. Ο δήμος έχει αποφασίσει επίσης, να ονομάσει πλατεία Μανόλη Αναγνωστάκη το πλάτωμα, μεταξύ των οδών Αμύντα, Φιλίππου και Πλάτωνος, όπου βρίσκεται το σπίτι του ποιητή και τα σχολεία στα οποία φοίτησε.
Επίσης, στις 15 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η έκθεση τεκμηρίων με τίτλο «Μιλώ», με ομιλητή το Γιώργο Ζεβελάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου, με επιμέλεια της κοινωνικής ανθρωπολόγου και λαογράφου Ελεωνόρας Σκουτέρη - Διδασκάλου.

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη (1955 - 1956). Άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου στη Θεσσαλονίκη και το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ενώ μελοποιήθηκαν από συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1986) και το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας (2002), ενώ αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2005, καταβεβλημένος από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

naftemporiki.gr