Πολιτική
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2004 18:42

Παπαγιαννάκης: Tροπολογία για την Βούλα θυμίζει την όζουσα υπόθεση της Χαλκιδικής

Την τροποποίηση των χρήσεων γης στους κεντρικούς άξονες Λ. Βουλιαγμένης, Λ. Βάρης και Λ. Καραμανλή, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και υποψήφιος βουλευτής της Β' Αθηνών Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ο κ. Παπαγιαννάκης υποστηρίζει ότι η σχετική τροπολογία έρχεται σε αντίθεση με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ε.Ε. για τους οδικούς άξονες.

«Το θέμα δημιουργήθηκε έπειτα από φωτογραφική τροπολογία που κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Πάγκαλος και Τσουκάτος) στη Βουλή στις 11-12-03 και ψηφίστηκε, χωρίς να συζητηθεί, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με την εν λόγω τροπολογία επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης γης σε συγκεκριμένα τμήματα της Λεωφόρου Βάρης και Βουλιαγμένης προκειμένου να διευκολυνθούν διάφορες εμπορικές δραστηριότητες. Όπως τονίζουν τοπικοί φορείς η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από σωρεία παρατυπιών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην καταγγελία του προς τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατηρεί ότι η χρήση γης απoκλειστικής κατοικίας για τον οικισμό Βούλας προβλέπεται από το ΠΔ του 1926, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μεταγενέστερα Προεδρικά Διατάγματα, με τελευταίο αυτό του 1985. Την ίδια θέση υποστηρίζει και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σημειώνεται δε ότι η τροπολογία αντιστρατεύεται τον ίδιο τον νόμο της κυβέρνησης (3044/2002) σύμφωνα με τον οποίο οι σχετικές με τους βασικούς οδικούς άξονες υπουργικές αποφάσεις δεν πρέπει να είναι δυσμενείς για το ήδη δομημένο και οικιστικό περιβάλλον».

Ο κ. Παπαγιαννάκης τονίζει ότι «το θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας, καθώς θυμίζει έντονα την όζουσα υπόθεση της Χαλκιδικής».