Κόσμος
Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 15:55

Μογκερίνι: Είναι πλέον καιρός για άμεση δράση της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό

Βαθιά συγκλονισμένη από τη νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Βαθιά συγκλονισμένη από τη νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, «είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με το στόχο αυτό θα οργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνόδου ήταν ήδη στα σκαριά και προβλεπόταν να διεξαχθεί πριν από τον Ιούλιο, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

«Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών» πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.

«Έχουμε πει πολλές φορές 'φτάνει πια'. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο» τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».

Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη» πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters