Περιβάλλον
Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 15:36

Τα έντομα δεν αποτελούν ακόμα την «πράσινη» εναλλακτική για τη διατροφή μας

Τα έντομα έχουν χαρακτηριστεί ως το μέλλον των τροφίμων, έχοντας θεωρητικά την ικανότητα να θρέψουν τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη, με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τα έντομα έχουν χαρακτηριστεί ως το μέλλον των τροφίμων, έχοντας θεωρητικά την ικανότητα να θρέψουν τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη, με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ωστόσο τώρα Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα έντομα δεν είναι ακόμη σε θέση να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης αντί του κρέατος.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντέιβις στην Καλιφόρνια, τα έντομα, και ειδικά οι γρύλοι, πρέπει να τρέφονται με τρόφιμα και απόβλητα υψηλής ποιότητας ώστε να αναπτυχθούν σε αρκετά μεγάλο μέγεθος, κατάλληλο για βρώση.

Οι γρύλοι είναι τα πλέον διαδεδομένα έντομα στην ανθρώπινη διατροφή σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ως η πιο κατάλληλη εισαγωγή για τους ανθρώπους που επιλέγουν να τραφούν έντομα.

Οι γρύλοι ή τριζόνια, μαζί με άλλα έντομα θεωρούνται εξαιρετικά θρεπτικά αλλά και πολύ πιο οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, λόγω του συγκριτικά πιο αποτελεσματικού ρυθμού με τον οποίο μετατρέπουν την τροφή σε μάζα σώματος.

Ωστόσο η επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Μαρκ Λάντι θεωρεί πως η ενσωμάτωση εντόμων στην διατροφή των ανθρώπων είναι αρκετά πιο πολύπλοκη από ό,τι προηγουμένως πιστεύαμε.

«Ενώ υπάρχει η πιθανότητα η καλλιέργεια εντόμων να αυξήσει τα παγκόσμια αποθέματα διατροφικών πρωτεϊνών, μερικές από τις αξιώσεις βιωσιμότητας για αυτό το θέμα έχουν υπερτιμηθεί», δήλωσε ο Λάντι.

Η μελέτη του Λάντι δείχνει πως τα κέρδη της διατροφής με γρύλους εξαρτώνται από την τροφή που προσλαμβάνουν τα έντομα και το σύστημα κτηνοτροφικής παραγωγής με το οποίο συγκρίνονται.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές μέτρησαν την παραγωγή βιομάζας από γρύλους που εξετράφησαν με διάφορες πηγές τροφής, από σιτηρά μέχρι κυτταρίνη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι γρύλοι που ακολούθησαν παρόμοια διατροφή με πουλερικά δε σημείωσαν κάποια σημαντική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα μετατροπής πρωτεΐνης. Αντίθετα οι γρύλοι που τράφηκαν με επεξεργασμένα απόβλητα τροφίμων αναπτύχθηκαν σε κατάλληλο μέγεθος, με παρόμοια απόδοση με τα κοτόπουλα.

Ωστόσο το 99 τοις εκατό των γρύλων που τράφηκαν με απόβλητα τροφίμων πέθαναν προτού φτάσουν σε εκμεταλλεύσιμο μέγεθος, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι δυνατό να τρέφονται με απόβλητα και να αποτελούν φθηνή πηγή τροφής για τον άνθρωπο.