Κόσμος
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2004 12:47

Αντιδράσεις στο δημοσιογραφικό κόσμο προκαλεί οδηγία της Ε.Ε.

Έντονες αντιδράσεις στον δημοσιογραφικό κόσμο προκαλεί ευρωπαϊκή οδηγία η οποία υιοθετήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2003 και απαιτεί από τους δημοσιογράφους του οικονομικού και χρηματιστηριακού Τύπου να αποκαλύπτουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις πηγές τους. Οι 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να ενσωματώσουν αυτή την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2004.

Το πνεύμα της οδηγίας είναι ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την ίδια υποχρέωση διαφάνειας με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές όταν προτείνουν την αγορά ή πώληση κάποιας μετοχής. Η οδηγία επιβάλλει όμως, τόσους πολλούς περιορισμούς στην αποκάλυψη πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα, ώστε την καθιστά πρακτικά αδύνατη. Όπως αναφέρεται στην κοινοτική οδηγία, το μέσο ενημέρωσης «πρέπει να λαμβάνει μέτρα ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, άλλων ατόμων πέρα από εκείνους που τις χρειάζονται για να ασκούν το λειτούργημά τους». Όταν αυτό δεν καθίσταται δυνατό, το μέσο πρέπει να εξασφαλίζει την άμεση δημοσίευση των συγκεκριμένων πληροφοριών.

Το άρθρο 3-1 της οδηγίας εισάγει μια μορφή λογοκρισίας, αφού ορίζει ότι η δημοσιοποίηση μιας πληροφορίας μπορεί να διαφοροποιηθεί στη διάρκεια μιας περιορισμένης περιόδου, αν υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τα συμφέροντα σημερινών ή μελλοντικών μετόχων, επηρεάζοντας την έκβαση συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων.

Με επιστολή τους προς τον Επίτροπο εσωτερικής αγοράς Φρέντερικ Μπόλκεσταϊν, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ευρωπαϊκή Ένωση Διευθυντών Εφημερίδων και το Συμβούλιο ευρωπαίων δημοσιογράφων, καταγγέλλουν αυτό το «επικίνδυνο και παράνομο προηγούμενο, που θα εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τις νομισματικές αγορές».

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής σύνταξης της Wall Street Journal, Φρεντ Κέμπι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Figaro, «στο μέλλον, ακόμη και το μικρότερο σχόλιο ενός δημοσιογράφου θα πρέπει να συνοδεύεται από την πηγή του. Οι περιορισμοί αυτοί θα προκαλέσουν άγχος στους δημοσιογράφους και θα τους αναγκάσουν να περιορίσουν τη ροή πληροφοριών προς ιδιώτες επενδυτές. Κατά συνέπεια, αυτοί που θα τιμωρηθούν στο τέλος είναι οι αναγνώστες μας. Τα οικονομικά σκάνδαλα προκαλούνται από τις επιχειρήσεις, όχι από τον ειδικευμένο Τύπο. Για την αντιμετώπισή τους, πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Το να τα βάζεις με τους δημοσιογράφους δεν αποτελεί λύση».

Πηγές: Le Figaro, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων