Πολιτιστικά
Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 08:00

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο σε ρόλο... φωτογράφου

Έκθεση με φωτογραφίες που τράβηξε ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (1892 - 1980), ο οποίος υπήρξε ένας παθιασμένος ερασιτέχνης φωτογράφος, φιλοξενείται στο «Cankarjev Dom» της Λιουμπλιάνας έως τις 25 Μαΐου.

Έκθεση με φωτογραφίες που τράβηξε ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (1892 - 1980), ο οποίος υπήρξε ένας παθιασμένος ερασιτέχνης φωτογράφος, φιλοξενείται στο «Cankarjev Dom» της Λιουμπλιάνας έως τις 25 Μαΐου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 φωτογραφίες από περίπου 30.000 τού Τίτο, οι οποίες φυλάσσονται στο Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας. Οι φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν μεταξύ του 1960 και του 1979, περιλαμβάνουν προσωπικές στιγμές του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και εικόνες από τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Η επιλογή των φωτογραφιών για την έκθεση στη σλοβενική πρωτεύουσα έγινε από τον επιμελητή του Μουσείου του Βελιγραδίου, Μόμο Τσβίγιοβιτς, και τον ειδικό στη φωτογραφία Ζέλιμιρ Κόστσεβιτς.

«Γνωρίζουμε πολλά για την πολιτική δράση του Γιόσιπ Μπροζ αλλά πολύ λίγα για το καλλιτεχνικό του έργο» γράφει ο Τσβίγιοβιτς, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο Τίτο δεν μπόρεσε να προχωρήσει πέρα από τη μετριότητα. «Μένει σταθερός. Με τον χρόνο, οι φωτογραφίες του γίνονταν ακόμη και χειρότερες. Ένας πραγματικός επαγγελματίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι φωτογραφίες του Τίτο έχουν μια «ευθύτητα» που δείχνει ότι ήταν κρατικός ηγέτης, ο οποίος ήταν εκτεθειμένος στις διάφορες πλευρές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής ενώ, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Κόστσεβιτς, «ο ίδιος δεν θεωρούσε ποτέ τον εαυτό του ερασιτέχνη». Σύμφωνα με τον Τσβίγιοβιτς, η συλλογή από το Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας αποτελεί έξοχο υλικό για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν βαθύτερα την προσωπικότητα του Γιουγκοσλάβου ηγέτη και αποτελεί, επίσης, εξαιρετική βάση για πληθώρα σπουδών.

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ήταν ο ιδρυτής του μεταπολεμικού γιουγκοσλαβικού κράτους και ηγέτης της κομμουνιστικής αντίστασης στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Μαζί με τον Νάσερ, τον Νεχρού και τον Μακάριο προώθησε την ιδέα του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Η καρδιά του στρατάρχη Τίτο σταμάτησε να χτυπάει στις 4  Μαΐου 1980, λίγες ημέρες πριν τα 88α γενέθλια του. Η κηδεία του ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του 20ού αιώνα. Παραβρέθηκαν 209 αποστολές κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, κομμάτων και κινημάτων, βασιλικών οίκων από 127 χώρες.

naftemporiki.gr