Η ισραηλινή αστυνομία και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ διαφωνούν ως προς τη δυνατότητα άσκησης ποινικής δίωξης κατά του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, έπειτα από τη χθεσινή ανάκρισή του για την εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστικές πηγές.
Η αστυνομία τείνει προς την εκδοχή ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ το γραφείο του γενικού εισαγγελέα έχει αντίθετη άποψη.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης Μεναχέμ Μαζούζ εντός τριών μηνών. «Ο Αριέλ Σαρόν έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, διότι η χθεσινή του ανάκριση δεν διέλυσε τις υποψίες που τον βαρύνουν», δήλωσε στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ μέλος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.
«Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για άσκηση ποινικής δίωξης», είναι αντίθετα ο τίτλος της Μααρίβ, η οποία επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της αστυνομίας. «Ο κ. Σαρόν δεν εκμεταλλεύθηκε το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός και συνεργάθηκε με τους ανακριτές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη αστυνομική πηγή.
Τέσσερις ανακριτές της αστυνομίας ανέκριναν χθες επί διόμισυ ώρες τον ισραηλινό πρωθυπουργό στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ.
Ο νέος κύκλος ανακρίσεων ακολουθεί την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του ισραηλινού επιχειρηματία Νταβίντ Απελ, για απόπειρα δωροδοκίας του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στο τέλος της δεκαετίας του '90 όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ισραηλινός επιχειρηματίας προσπάθησε επίσης να δωροδοκήσει τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τότε δήμαρχο της Ιερουσαλήμ Γεχούντ Ολμέρτ, καθώς και τον γιό του Σαρόν, τον Γκιλάντ Σαρόν.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Αριέλ Σαρόν ανακρίνεται για το σκάνδαλο σε διάστημα τριών μηνών.
Το σκάνδαλο απόπειρας δωροδοκίας του ισραηλινού πρωθυπουργού και του γιού του αφορά την «υπόθεση του ελληνικού νησιού», η οποία τοποθετείται το 1998, την εποχή που ο Αριέλ Σαρόν ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
Την εποχή εκείνη ο ισραηλινός επιχειρηματίας Νταβίντ Απελ, ο οποίος διέθετε μεγάλη επιρροή στις τάξεις του κόμματος Λικούντ, σχεδίαζε την κατασκευή γιγάντιας τουριστικής μονάδας σε ελληνικό νησί και χρειαζόταν την άδεια των ελληνικών αρχών.
Στο πλαίσιο αυτό προσπάθησε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Αριέλ Σαρόν και του Γεχούντ Ολμέρτ, υποψηφίων για τη διαδοχή του Νετανιάχου στην ηγεσία του Λικούντ, χρηματοδοτώντας τις προεκλογικές τους εκστρατείες.
Στην περίπτωση του νεότερου γιού του Σαρόν, του Γκιλάντ Σαρόν, ο Νταβίντ Απελ κατηγορείται ότι του πρότεινε το ποσόν των τριών εκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του ως συμβούλου στην υπόθεση του ελληνικού νησιού, αν και δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, ότι ο Γκιλάντ Σαρόν αποδέχθηκε τελικά το ποσόν αυτό.
Επειτα από την αποτυχία του σχεδίου για την κατασκευή της τουριστικής μονάδας στο ελληνικό νησί, ο ισραηλινός επιχειρηματίας συνέχισε να χρηματοδοτεί τον Γκιλάντ Σαρόν με το ποσόν των 20.000 δολαρίων μηνιαίως για τη συνεργασία του σε οικιστικά σχέδια στο Ισραήλ.
Κατά τη χθεσινή ανάκριση ο ισραηλινός πρωθυπουργός άκουσε καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον ίδιο και τον Νταβίντ Απελ κατά τη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός επιχειρηματίας λέει στον Σαρόν ότι ο γιός του ''θα κερδίσει πολλά χρήματα''.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι πρόκειται για απόπειρα διαφθοράς.
Σε σημερινές του δηλώσεις προς ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο ο Νταβίντ Απελ υπερασπίσθηκε τον Σαρόν. ''Ο Αρικ (Αριέλ) Σαρόν δεν εγνώριζε για το συμβόλαιο συνεργασίας που είχα υπογράψει με τον γιό του. Προσέλαβα τον Γκιλάντ και όχι τον Αρικ'', είπε.