Πολιτική
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 12:32

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων για την ψηφοφορία στο ΠΑΣΟΚ

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, εξέδωσε σήμερα το πρωΐ ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί το περιεχόμενο της χθεσινής απόφασής της (6/2004) για τον τρόπο καταγραφής των προσωπικών στοιχείων σε βάση δεδομένων (ηλεκτρονική ή έντυπη) όσων θα ψηφίσουν ως φίλοι του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2004.

Αναλυτικότερα, στις 3.2.2004 ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτηση στην Αρχή με την οποία ζητούσε να εγκρίνει (η Αρχή) την τήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων μελών και φίλων του κυβερνώντος κόμματος. Η αίτηση αφορά το αρχείο που πρόκειται να δημιουργηθεί κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό την ανάδειξη (εκλογή) προέδρου του εν λόγω κόμματος και στο οποίο θα καταχωρηθούν τα στοιχεία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Κατ' αρχάς, η Αρχή έκρινε ότι για την τήρηση αρχείου των μελών του ΠΑΣΟΚ δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια, όμως η δημιουργία αρχείου προσώπων που δεν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ (αλλά φίλοι) δεν είναι νόμιμη και επομένως η αρχή δεν χορηγεί την απαιτούμενη άδεια για τη συγκρότηση του αρχείου.

Αναλυτικότερα, ως προς τα μη μέλη (φίλους) η απόφαση της Αρχής αναφέρει ότι σκοπός της δημιουργία του αρχείου αυτού είναι «η διευκόλυνση της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από όσο το δυνατόν ευρύτερη λαϊκή βάση».

Ο σκοπός αυτός– συνεχίζει η Αρχή– «στο μέτρο που συνδέεται με την καταγραφή σε αρχείο όσων μη μελών του συγκεκριμένου κόμματος προσέλθουν και ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου, οδηγεί, εν όψει και των επικείμενων εκλογών, σε παραβίαση της συνταγματικής αρχής της μυστικότητας της ψήφου».

Πράγματι, αναφέρει η Αρχή, «η συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής προέδρου ορισμένου κόμματος, κατά τρόπο δημόσιο, συνδέεται κατά την κοινή πείρα με την αποκάλυψη πρόθεσης ψήφου στις επικείμενες εκλογές».

Εξάλλου, κατά την Αρχή πάντοτε, «η συμμετοχή αυτή μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ή έστω στην εντύπωση–ιδίως στις μικρές κοινωνίες- ότι όσοι δεν πήραν μέρος στην σχετική διαδικασία δεν προτίθενται να ψηφίσουν κατά τις εθνικές εκλογές το συγκεκριμένο κόμμα».

Υπό το πρίσμα αυτό, υπογραμμίζει η Αρχή και ανεξαρτήτως της συγκατάθεσης των μη μελών του κόμματος να καταγραφούν στον εν λόγω αρχείο, η σύσταση του αρχείου αυτού, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν είναι νόμιμη, εφόσον συνδέεται με την οριστική καταχώρηση προσώπων, μη μελών του κόμματος που ψήφισαν κατά τη σχετική διαδικασία».

Η καταχώρηση αυτή, σύμφωνα με την απόφαση, «αποτελεί εν όψει της συνταγματικής αρχής της μη αποκάλυψης της ψήφου, δυσανάλογο μέσο σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την ταυτοποίηση των προσώπων κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου κόμματος».

Η ταυτοποίηση αυτή, καταλήγει η Αρχή, «θα ήταν δυνατόν αν επιτευχθεί με άλλους τρόπους, που δεν θα συνεπήγοντο ονομαστική αρχειοθέτηση των προσώπων που θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου του συγκεκριμένου κόμματος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Το ΠΑΣΟΚ, από μόνο του, ζήτησε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να γνωματεύσει αν είναι νόμιμη η διαδικασία εκλογής, που ετοιμάζει την Κυριακή στο Συνέδριό του. Για να το ζητήσει, προφανώς, αναγνωρίζει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα νομιμότητας».

«Η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων έκρινε παράνομη αυτή τη διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ τότε κατηγόρησε την Αρχή, γιατί η απόφαση δεν του άρεσε και δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι αυτό νομίζει πως είναι νόμιμο».

«Το κυβερνών κόμμα, με τη συμπεριφορά του, δηλώνει ουσιαστικά ότι δεν σέβεται κατοχυρωμένους από το Σύνταγμα θεσμούς και παραβιάζει τις αποφάσεις τους».

«Χαρακτηριστικό δε της νοοτροπίας του συστήματος ΠΑΣΟΚ είναι η ευκολία με την οποία ταυτίζει το κόμμα με το Κράτος, όταν στην εκλογή της Κυριακής δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κρατικά καταστήματα για καθαρά εσωκομματικές υποθέσεις».

Αυτό δεν είναι «νέο ύφος», ούτε «νέο ήθος». Αυτό είναι, απλώς, το ΠΑΣΟΚ, που δεν αλλάζει».