Πολιτική
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 14:24

Ομόφωνη έγκριση της υποψηφιότητας Γ. Παπανδρέου

ΟΜΟΦΩΝΩΣ εγκρίθηκε από το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για τη θέση του προέδρου του κινήματος.

Νωρίυτερα, οι 4.650 σύνεδροι είχαν υπερψηφίσει την τροποποίηση του καταστατικού του κινήματος, ώστε η εκλογή του προέδρου να γίνεται από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την προγραμματική διακήρυξη για την τετραετία 2004-2008.

«Ανεβαίνω στο βήμα αυτό με αίσθημα μεγάλης συγκίνησης και μεγάλης ιστορικής ευθύνης. Με την ψήφο σας παίρνω της σκυτάλη από δύο ηγέτες που άλλαξαν το πρόσωπο της Ελλάδας, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη. Είμαι έτοιμος να αναμετρηθώ με το έργο τους», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, η ομιλία του οποίου συνεχίζεται.

Τα άρθρα που τροποποίησε το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως τα παρουσίασε ο γραμματέας του κόμματος Μ. Χρυσοχοΐδης είναι τα εξής:

-Το άρθρο 18 για τα δικαιώματα των μελών του ΠΑΣΟΚ, ώστε το μέλος να έχει το δικαίωμα να εκλέγει τον πρόεδρο του κινήματος.

-Το άρθρο 22, ώστε οι φίλοι του κινήματος (άνω των 18 ετών) που εγγράφονται στους καταλόγους των τοπικών οργανώσεων να εξομοιώνονται με τα μέλη ως προς το δικαίωμα εκλογής του προέδρου.

-Το άρθρο 45 για την ανάδειξη υποψηφίων από το συνέδριο, ώστε κάθε σύνεδρος να έχει δικαίωμα για υποψηφιότητα που θα εγκρίνεται από το ένα πέμπτο των συνέδρων.

-Το άρθρο 49 ώστε ο πρόεδρος να εκλέγεται από τα μέλη και τους φίλους του κινήματος.

Για τη διαδικασία εκλογής, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι μεταξύ δύο και πάνω υποψηφίων νικητής θα είναι εκείνος που θα λάβει το 50% συν μία ψήφο των εγκύρων ψηφοδελτίων (στα έγκυρα θα περιλαμβάνονται και τα λευκά).

Εάν χρειαστεί επανάληψη ψηφοφορίας σε αυτή θα λάβουν μέρους οι δύο πρώτοι υποψήφιοι. Μεταξύ δύο υποψηφίων νικητής θα είναι αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους. Με ένα μόνο υποψήφιο θα απαιτείται το 50% συν μία ψήφο.