Πολιτική
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 14:30

Ν. Κωνσταντόπουλος: «O κ. Παπανδρέου μιλάει υποκριτικά για συμμετοχική δημοκρατία»

Τα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Α΄ και Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του Κινήματος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε «για νέο μοντέλο αρχηγικού κόμματος το οποίο επιβάλλει ο κ. Παπανδρέου».

«Μιλάει υποκριτικά ο κ. Παπανδρέου για συμμετοχική δημοκρατία. Την ίδια ώρα στην πράξη καταργεί κάθε δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής των ίδιων των μελών του κόμματός του. Στο κόμμα το οποίο διαμορφώνει ο κ. Παπανδρέου τον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν τα ΜΜΕ και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι μηχανισμοί χειραγώγησης των πολιτών, μηχανισμοί νέων εξουσιών που παραμερίζουν τις θεσμικές λειτουργίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν θα έχουν ρόλο αποφασιστικό τα μέλη και τα εκλεγμένα όργανα», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

«Τα μέλη και τα εκλεγμένα όργανα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέλει ο κ. Παπανδρέου, αντιμετωπίζονται πλέον ως παθητικοί θεατές, ως απλοί ψηφοφόροι, που δια βοής επικυρώνουν ειλημμένες αποφάσεις, που επικροτούν σε τελετουργικές διαδικασίες τον εκλεκτό των ΜΜΕ και του δίνουν την εντολή να κάνει ανεξέλεγκτα ό,τι θέλει», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Ο αρχηγός αυτού του κόμματος θα λογοδοτεί όχι βεβαίως στα μέλη του, όχι στην οργανωμένη δημοκρατική βάση, θα λογοδοτεί μονάχα σ΄ αυτούς που τον επέλεξαν και τον επέβαλαν ως αρχηγό και που μπορούν να επηρεάσουν με τους ίδιους μηχανισμούς των ΜΜΕ την θέση του».

«Όλη αυτή η εξέλιξη συνιστά ανησυχητική μετάλλαξη του βασικού για τη δημοκρατία κομματικού θεσμού που είναι δομή αναγνωρισμένη από το Σύνταγμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της συμμετοχής της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα ακύρωσης της διαδικασίας εκλογής του κ. Παπανδρέου μετά την απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε: «Η διαδικασία της επιβεβαίωσης του αρχηγού από τους φίλους του είναι διαδικασία η οποία δεν έχει σχέση με αυτά τα οποία αγωνίστηκαν οι πολίτες να κατακτήσουν. Την εσωτερική δημοκρατία, δηλαδή, των κομμάτων και τις δημοκρατικές διαδικασίες στη διαμόρφωση της πολιτικής(…) Είναι ποτέ δυνατόν όλος αυτός ο αγώνας για την προώθηση της συμμετοχής της κοινωνίας και την κατοχύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών, να εκφυλλίζεται σε αυτές τις νέου τύπου διαδικασίες, όπου ο ηγεμόνας επιβεβαιώνεται δια βοής από τους εκλεκτούς του;», παρατήρησε ο κ. Κωνσταντόπουλος.