Πολιτική
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 17:08

H ομιλία του Γ.Α. Παπανδρέου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Γ. Α. Παπανδρέου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ:

Φίλες και φίλοι σας ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλατε, την αγάπη αλλά και την ελπίδα που συναντώ στο βλέμμα σας. Θέλω να σας ανταποδώσω το πάθος, να απευθυνθώ σε εσάς, στην αγάπη και την ελπίδα σας, να εμπιστευθώ κι εγώ το όραμά μου, να το μοιραστώ μαζί σας, να πάμε μαζί σ’ αυτή τη νέα εποχή.

Ανεβαίνω στο βήμα αυτό και με αίσθημα μεγάλης συγκίνησης, αλλά και με αίσθημα της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης, της ευθύνης που αναλαμβάνω, καταθέτοντας σε εσάς την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Με την ψήφο σας, την ψήφο των φίλων και συμπολιτών την Κυριακή, παίρνω τη σκυτάλη από δύο πατριώτες που άλλαξαν το πρόσωπο, την εικόνα και την ιστορία της Ελλάδας, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη.

Η ευθύνη μου είναι τόση, όση η προσδοκία του κάθε Έλληνα. Σε σας και τον ελληνικό λαό σήμερα απαντώ: Δέχομαι να αναλάβω αυτή τη μεγάλη πρόκληση, να πορευθούμε μαζί σε αυτή τη νέα εποχή για τη νέα ανατροπή. Ανατροπή για νέο περιεχόμενο στην Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Ανατροπή σε νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Ανατροπή για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ήθους, ανατροπή για τη νέα οικονομία, ανατροπή για ένα Κόμμα διαφορετικό.

Αλλά αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη γνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη δύναμη σε σας. Η δύναμη που σήμερα υπάρχει εδώ, σ’ αυτό το στάδιο, η δύναμη που συναντώ σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, της ελληνικής επικράτειας, η δύναμη στον κάθε πολίτη που ελπίζει, είναι δύναμη δική μας, είναι δύναμη του ΠΑΣΟΚ και με αυτή τη δύναμη μπορούμε να πορευθούμε, να ανατρέψουμε την ηττοπάθεια. Την ανατρέπουμε και προχωράμε προς τη νίκη.

Αναρωτιούνται οι αντίπαλοί μας γιατί θέλω να είμαι συνυπεύθυνος –όπως λένε- για το Κίνημα αυτό. Η απάντηση είναι απλή: Είμαι περήφανος για το Κίνημά μας. Αισθάνομαι συνυπεύθυνος για όλα τα σπουδαία, αλλά και για όσα υστερήσαμε και έχω κι εγώ το ηθικό δικαίωμα όπως όλοι μας, να ζητούμε την αλλαγή.

Φίλες και φίλοι εδώ και καιρό γυρίζω όλη τη χώρα και ήθελα ερχόμενος εδώ, να μεταφέρω το μήνυμα – εντολή του πολίτη. Το μήνυμα είναι καθαρό: Τολμάμε, αλλάζουμε, προχωράμε. Και θα νικήσουμε!

Σε αυτό το μεγάλο οδοιπορικό νιώθω πραγματικά δικαιωμένος και περήφανος. Περήφανος, γιατί το 1974 αυτό το Κίνημά μας, μαζί οραματιστήκαμε την Ελλάδα που ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Είμαι περήφανος για το 1981 σαν ένα ανεξάντλητο ιστορικό και κοινωνικό ρεύμα που δώσαμε νέο βάθος στη δημοκρατία. Πετύχαμε τον τερματισμό του εθνικού διχασμού. Είμαι περήφανος διότι φέραμε στο διεθνές προσκήνιο μια Ελλάδα ανεξάρτητη και περήφανη, γιατί οικοδομήσαμε τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους. Ήταν η πρώτη μεγάλη ανατροπή. Αυτή την Ελλάδα κληροδότησε στον 21ο αιώνα ο ιδρυτής του Κινήματος μας, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Είμαι περήφανος για το 1996 πιστέψαμε, σχεδιάσαμε, δημιουργήσαμε μια Ελλάδα ισχυρή, φτάσαμε οι γείτονές μας να μας βλέπουν ως ένα πρότυπο οικονομικής σταθερότητας, ένα πρότυπο δημοκρατικής σταθερότητας, ένα πρότυπο ανάπτυξης της προόδου και ειρήνης στη γειτονιά. Ήταν η δεύτερη μεγάλη ανατροπή. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη. Αυτός, που έδειξε το δρόμο ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας!

Γι’ αυτή την ωραία παράδοση είμαστε όλοι εδώ σήμερα συνυπεύθυνοι. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για το αύριο με αισιοδοξία και σιγουριά.

Η Ελλάδα που συναντώ, που συναντούμε όλοι είναι μια σύγχρονη και ισχυρή χώρα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο λαός έχει πετύχει πολλά από τα ανεκπλήρωτα όνειρα της παλιάς, αλλά και όχι τόσο μακρινής εποχής. Βλέπουμε όμως και βλέπω κι εγώ στα μάτια πολλών μια ανασφάλεια, μια νέα ανασφάλεια: είναι η ανασφάλεια του νέου, του διαφορετικού κόσμου που έρχεται, που πλησιάζει, που χτυπά την πόρτα μας και μπροστά στη βοή των επερχόμενων γεγονότων σ’ ένα κόσμο απρόβλεπτο, ρευστό, πολύπλοκο, σ’ ένα κόσμο μεγάλων ευκαιριών και μεγάλων απειλών διαισθάνεται κανείς την πρόκληση νέων αποκλεισμών.

Μα είναι οι οικολογικές καταστροφές στον κόσμο, η έλλειψη νερού, η οικονομική ανισότητα, η φτώχεια και η πείνα, η ανεργία, η πανδημία του AIDS, η νέα συγκέντρωση κεφαλαίων στον κόσμο, τα ολιγοπώλια των ΜΜΕ, ο θρησκευτικός φανατισμός, το εμπόριο λευκής σαρκός, η δύναμη του οργανωμένου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, η προσφυγιά, η προσφυγιά από πολέμους και δικτατορικά καθεστώτα, η τρομοκρατία. Όλα απειλούν με νέες μορφές αποκλεισμών. Αποκλεισμούς ολόκληρων λαών, αποκλεισμούς μειονοτήτων, αποκλεισμούς πολιτών.

Μπορούν να δημιουργηθούν νέα τείχη που απομονώνουν, αποξενώνουν, εξαθλιώνουν. Μπορούν αυτά τα τείχη ακόμη να εξοντώνουν τον σύγχρονο άνθρωπο και απέναντι εμείς στη σύγχρονη πρόκληση του αποκλεισμού, αντιπαραθέτουμε τη συμμετοχή. Το ζητούμενο της νέας εποχής είναι η συμμετοχή, η συμμετοχή της Ελλάδα, η συμμετοχή του Έλληνα, η συμμετοχή της Ελληνίδας, η συμμετοχή του Ελληνισμού της διασποράς, η ισότιμη συμμετοχή μας ως πολίτες του κόσμου.

Γι’ αυτό και η δημοκρατική μας παράταξη ταυτίζεται με τα διεθνή Κινήματα, αυτά, που ζητούν ο πολίτης να έχει φωνή. Κινήματα, για την οικολογία, για τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στη βία, το ρατσισμό. Γι’ αυτό είμαστε υπέρ του διαλόγου των πολιτισμών, ενάντια στη λογική της σύγκρουσης των θρησκευμάτων. Γι’ αυτό είμαστε σύμμαχοι στα Κινήματα ειρήνης.

Αν ως Έλληνες δεν θέλουμε να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς, χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πέραν των συνόρων μας. Να ενισχύσουμε την Ευρώπη των αξιών. Ακριβώς αυτό το σύνθημα, όπως ονομάσαμε εμείς την Ευρώπη στη δική μας Προεδρία πριν από λίγους μήνες. Να αποκτήσει φωνή και μέσα από τη δική μας ισχυρή συμμετοχή, να ενισχυθεί η απαίτηση του Ευρωπαίου πολίτη, του Έλληνα πολίτη για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη και δημοκρατία στον κόσμο.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προωθήσουμε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης στα Βαλκάνια, ξεπερνώντας ιστορικά μίση και συγκρούσεις, τείχη νοητά ή και πραγματικά που θέλουν να μας χωρίζουν, να διατηρούν αποκλεισμούς, να αδυνατίζουν η φωνή και τη συμμετοχή των λαών της περιοχής, από το Σεράγεβο μέχρι και τη μαρτυρική Κύπρο.

Φίλες και φίλοι, το 2004 αποτελεί για εμάς μια χρονιά όπου θα ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο στρατηγικός μας στόχος παραμένει σταθερός. Μετά την ένταξη της Κύπρου που πετύχαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε τώρα να πετύχουμε και τη λύση του Κυπριακού.

Να πέσει το τείχος της Λευκωσίας. Θέλουμε ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, η νέα γενιά να γνωρίσουν τη συμφιλίωση, την ειρήνη, την πρόοδο. Τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο δεν μπορεί κανείς και κανένα τείχος να τα χωρίσει.

Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ. Θέλουμε την άμεση επανένταξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου, για να υπάρξει δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση. Λύση σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, το Κοινοτικό κεκτημένο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών αυτών, θα κρατάμε ενήμερα τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Δε χωρά η μικροκομματική εκμετάλλευση της μεγάλης αυτής υπόθεσης. Όμως, φίλες και φίλοι, οι εκλογές στις 7 Μάρτη θα είναι καθοριστικές και για το Κυπριακό. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και για ποιους εμπιστεύεται την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Εμείς σφυρηλατήσαμε μια πολιτική της ευθύνης και της αποτελεσματικότητας, των μεγάλων οραμάτων. Η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε το δρόμο της εσωστρέφειας, του εύκολου μηδενισμού, των μεγάλων μας επιτευγμάτων.

Ζητώ την εντολή του ελληνικού λαού, εντολή για να λύσουμε και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, επιτέλους, μετά από 30 χρόνια. Εγγύηση είναι η πολιτική μας, εγγύηση είναι η αποτελεσματικότητά μας, να μπούμε πραγματικά σε μια νέα εποχή μόνιμης ειρήνης, μόνιμης σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στα Βαλκάνια.

Σήμερα, χάρις στο έργο μας, στη δουλειά μας, στις άοκνες προσπάθειές μας, η Ελλάδα είναι ισχυρή στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, έχει κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή τη θέση μας θα την διατηρήσουμε, θα την ενισχύσουμε στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις 8 Μαρτίου.

Αλλά δεν είμαστε ανεπηρέαστοι από τα διεθνή γεγονότα. Μπροστά στα νέα προβλήματα της εποχής δε μας αρκεί μόνο η ισχυρή Ελλάδα. Ήρθε η ώρα του ισχυρού συμμέτοχου πολίτη. Με επίκεντρο τον ισχυρό πολίτη σχεδιάζουμε μια δίκαιη κοινωνία που μέσα σε έναν κόσμο ανασφάλειας και τρικυμίας εγγυάται ένα ασφαλές μέλος για την πατρίδα, για τη ζωή μας, για τις νέες γενιές. Τις νέες γενιές που ανοίγουν δρόμο στην παράταξή μας, ανοίγουν δρόμο στον αγώνα μας, ανοίγουν δρόμο για το μέλλον.

Δεσμεύομαι απέναντί σας, απέναντι στο λαό μας, ότι θα φέρω και θα φέρουμε μαζί τον πολίτη στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη νέα Ελλάδα. Η προοδευτική και συμμετοχική διακυβέρνηση, γίνεται συνώνυμη με τη συμμετοχή και τη συνευθύνη, με τη διαφάνεια, τη δημοσιότητα, τη λογοδοσία, την αξιολόγηση, την αποκέντρωση, την αυτοδιοίκηση, το κράτος υπέρ των πολιτών.

Ο παθητικός πολίτης είναι έρμαιο της εξάρτησής του από το κράτος. Ο ενεργός πολίτης είναι δημιουργικός, υπεύθυνος, εγγυάται με την ωριμότητά του και την ανεξαρτησία του, την αρμονική συνύπαρξη της κοινωνίας και του κράτους.

Αυτό θέλουμε, με αυτοπεποίθηση. Και αυτή είναι η διαφορά μας και με τη συντήρηση. Η νέα διακυβέρνηση οπλίζει το πολιτικό σύστημα με θεσμούς κοινωνικής διαβούλευσης και άμεσης δημοκρατίας, με τοπικά και περιφερειακά δημοψηφίσματα, με αναπτυξιακές συμφωνίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με συνελεύσεις κοινωνικής διαβούλευσης, με νέες ριζικές αλλαγές και ρυθμίσεις που αφορούν τα Κόμματα, το εκλογικό σύστημα, την αυτονομία της πολιτικής.

Κόμματα αυτοδιοίκησης, συνδικάτα, μη κυβερνητικές και εθελοντικές Οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, ανθίζουν στη νέα εποχή ως αυτοδύναμοι φορείς των ιδεών, των απόψεων του πολίτη, των επιλογών και κυρίως των αποφάσεων του ισχυρού πολίτη.

Η νέα διακυβέρνηση θωρακίζει τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς απέναντι σε κάθε λογής συμφέροντα. Αναβαθμίζει το ρόλο του βουλευτή με μηδενική ανοχή απέναντι στη διαφθορά, με καθιέρωση της λογοδοσίας, με θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και εθνικών σχεδίων δράσης εναντίον της διαφθοράς, όπως και αναβάθμιση ανεξάρτητων αρχών, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη. Είναι μερικά μόνο από τα άμεσα μέτρα για τις επιλογές μας.

Αλλά νιώθω την ανάγκη να κάνω ένα ευρύτερο σχόλιο. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται να αποδεχθεί τα βαθύτερα αίτια της διαπλοκής, την κρίση της πολιτικής, την προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο το χρήμα να ελέγξει, να κυριαρχήσει επί της πολιτικής.

Όμως προειδοποιώ την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης, η νέα εποχή δεν είναι εποχή εξεύρεσης εξιλαστήριων θυμάτων, είναι εποχή ανατροπών. Και η Νέα Δημοκρατία παραμένει κολλημένη στον 20ο αιώνα. Εμείς είμαστε το κόμμα της νέας εποχής του 21ου αιώνα. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να γίνει το κόμμα της εναλλαγής ή έστω της παραλλαγής. Εμείς είμαστε το κίνημα της αλλαγής.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει άλλη δομή, επιτελική, μικρότερη, αποτελεσματικότερη. Και επειδή πολλοί ρωτούν ποια θα είναι η νέα ομάδα του Γιώργου; Θέλω να επιβεβαιώσω αυτό που ήδη γνωρίζετε. Δεν είχα, δεν έχω, δεν θα έχω ομάδα, παρέα, αυλές.

Βλέπω όλους σας, παλιούς και νέους συντρόφους, συνεργάτες, πολίτες, φίλους, όλους σας κοντά, σας θέλω όλους ισότιμους στη συμμετοχή στη νέα μας προσπάθεια. Στόχος μου είναι η αποκέντρωση και διαφάνεια στην εξουσία, όχι η συγκέντρωσή της.

Και ξεκινούμε τη γενναία αποκέντρωσης της διακυβέρνησης με λιγότερες, με μεγαλύτερες και ισχυρότερες περιφέρειας, τοπικές κυβερνήσεις αν θέλετε με αυτοδύναμο αναπτυξιακό προφίλ, ανταγωνιστική δυνατότητα.

Εμπιστευόμαστε την τοπική κοινωνία. Θέλουμε την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο περιφέρειας να την καθιστά τον κύριο μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης, να κατοχυρώνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ισχυροποιούνται οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για την παροχή όλων πια των υπηρεσιών, το κράτος θα είναι επιτελικό, ο Δήμος θα έχει την αρμοδιότητα της παροχής υπηρεσιών, κοινωνικών υπηρεσιών, έτσι θα αλλάξουμε τη σχέση κράτους – πολίτη, έτσι θα αλλάξουμε την ταλαιπωρία, έτσι θα διαμορφώσουμε μια νέα τομή στη σχέση μας εμπιστοσύνης με τον πολίτη.

Θα είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι για την υπηρεσία των πολιτών, αλλά και αυτοί θα πρέπει να αλλάξουν με διοικητικό εκσυγχρονισμό και με δέσμευσή μας για σταδιακή, αλλά ουσιαστική ανακατανομή των πόρων και των αρμοδιοτήτων υπέρ της Αυτοδιοίκησης.

Η νέα διακυβέρνηση θα δημιουργεί νέα σχέση κράτους – πολίτη. Το αλλάζει, γίνεται κράτος για τον πολίτη, κράτος ποιότητας, αξιοκρατίας, αξιολόγησης, λογοδοσίας, αποτελεσματικότητας. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που δοκιμάστηκαν επιτυχώς θα γίνουν οι βάσεις της σχέσης και της επαφής και επικοινωνίας μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με τον πολίτη.

Θέλω όμως επίσης, φίλες και φίλοι, να πω κάτι. Οι δομές και οι πολιτικές διακυβέρνησης θα αλλάξουν. Αλλά θέλω να γίνουμε εμείς πρωτοπόροι πάνω απ’ όλα για ένα νέο ήθος, μια νέα πρακτική στην άσκηση εξουσίας, μια νέα νοοτροπία στη διακυβέρνηση που φέρνει απόφαση στον πολίτη τον έλεγχό του και την κρίση στην κοινωνία, διότι όταν αποκτούν απλοί άνθρωποι φωνή, ο κόσμος γίνεται έτσι κι αλλιώς καλύτερος.

Εκεί διαφέρει η προοδευτική διακυβέρνηση από τις επιλογές της δεξιάς και της συντήρησης. Είμαστε εμείς το Κίνημα της Κοινωνίας. Σ’ αυτό το δρόμο σας καλώ να περπατήσουμε μαζί βήμα – βήμα κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα του πολίτη, απελευθερώνοντας τον δυναμισμό του, απαιτώντας επιδεικτικά τη συμμετοχή του και τη συνευθύνη του.

Δημιουργούμε μια κοινωνία που δεν κυριαρχείται από την ηθική των αποκλεισμών, την ξενοφοβία, την παρασιτική απασχόληση. Μια κοινωνία ίσων δυνατοτήτων, ευκαιριών, αξιοκρατικών επιλογών, ενεργού αλληλεγγύης, δίκαιης διανομής και ευημερίας, κοινωνία με πλουραλισμό, ελευθερία στις αξίες και τη διακίνηση ιδεών.

Σε αυτή την εποχή της γενικευμένης επικοινωνίας προωθούμε διαρκώς την επικοινωνία των αντιθέτων να πετύχουμε τη σύνθεση των διαφορετικών όχι μόνο για το ζην, αλλά και για το ευ ζην. Το ευ ζην συνδυάζει σε ανώτερο επίπεδο τις ηθικές ανάγκες και τις ηθικές αξίες, αξίες που χρειάζονται και στην νέα οικονομία και στη νέα νοοτροπία που χρειάζεται για την πρωτοβουλία, την απελευθέρωση, την δημιουργικότητα του πολίτη, του επιχειρηματία, του νέου αγρότη, του εργαζόμενου.

Αυτή τη βιώσιμη ανάπτυξη, αυτή τη νέα οικονομία τη στηρίζουμε σε γερά θεμέλια, αυτά της ισχυρής και ανταγωνιστικής οικονομίας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που πολύ σωστά είπε ο σύντροφος Πρόεδρος, Κώστας Σημίτης, πολύ σωστά είπε «θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε αυτή την οικονομική σταθερότητα», «θα προχωρήσουμε και θα διευρύνουμε και τη δημοσιονομική μας σταθερότητα». Ήδη με το Γ’ ΚΠΣ αλλά και την ευρύτερη αναπτυξιακή μας πολιτική, διαμορφώσαμε το πρώτο στην ιστορία της χώρας μας, ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. Ενσωματώνουμε τους στόχους της Χάρτας Σύγκλισης σε αυτό το νέο πρόγραμμά μας το οποίο έχετε δει και έχετε συζητήσει.

Αλλά οι στόχοι μας αυτοί είναι νέες προτεραιότητες, είναι νέοι στόχοι, είναι στόχοι που έχουν βγει από την απαίτηση του πολίτη για μια νέα εποχή, να προχωρήσει μπροστά, να κάνει το ΠΑΣΟΚ ανατροπές και αλλαγές. Είναι οι νέες προτεραιότητες που έχουμε βάλει γι’ αυτή τη νέα εποχή. Μπορούμε να βάλουμε νέες προτεραιότητες φίλες και φίλοι, επειδή έχουμε τις προϋποθέσεις, επειδή δουλέψαμε τόσα χρόνια για να φτιάξουμε τις βάσεις, τις οποίες έφτιαξε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ελληνικό λαό, ενώ καθόταν δίπλα και κοίταγε και μηδένιζε και έκανε κριτική η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτά τα οκτώ χρόνια.

Πρώτος καθοριστικός μας στόχος είναι η επένδυση στον άνθρωπο, η προτεραιότητα στην απασχόληση. Να δημιουργήσουμε μια κοινωνία της παιδείας. Η επόμενη τετραετία θα είναι τετραετία της παιδείας και του πολιτισμού, με συνεχή βελτίωση, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, που το 2008 θα απορροφά το 5% του ΑΕΠ, ως δημόσια δαπάνη και αυξημένη μέσα από αναδιάταξη οικονομικών κινήτρων, ιδιωτική επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, με αξιοποίηση βεβαίως του μερίσματος ειρήνης που θα έχουμε από την εξωτερική μας πολιτική, από την πολιτική της ειρήνης και της συνεργασίας.

Θα διαμορφώσουμε με ισότητα ευκαιρίες στη διαρκή διεύρυνση των εκπαιδευτικών επιλογών για όλους, αξιοποιώντας κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, με πολιτικές εκπαιδευτικής αποκέντρωσης, δια βίου εκπαίδευσης με νέο καθεστώς απασχόλησης που συνδυάζει και την ευελιξία, αλλά και την ασφάλεια στην αγορά εργασίας.

Κίνητρα και επιδοτήσεις για νέες θέσεις εργασίας, συμμετοχή και των μεταναστών στην αύξηση της απασχόλησης. Ο πλούτος μας, η μεγάλη μας περιουσία είναι οι ανθρώπινοι πόροι, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δημιουργοί, ταξιδευτές, πρωτοπόροι.

Με τη συνεχή εκπαίδευση στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στους νέους μας, διευρύνουμε τις επιλογές μας, αντιμετωπίζουμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση την ένταξή μας σε μια παγκόσμια αγορά εργασίας. Έτσι, εγγυόμαστε ότι μπορούμε να είμαστε ενεργοί και ισότιμοι πολίτες αυτού του κόσμου.

Αλλά και μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό θέλω να εγγυηθώ, να εγγυηθούμε όλοι μας ένα νέο πολιτισμό καθημερινότητας, ένα νέο πολιτισμό που θεμελιώνεται στη βαθιά ανθρωπιστική μας παράδοση και παιδεία, που κατοχυρώνει όρους ασφάλειας στην ανθρώπινη διαβίωση, που μοιράζει δικαιότερα τον πλούτο, τα εισοδήματα, που καταπολεμά αποτελεσματικά την ανεργία, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, που δημιουργεί την κοινωνία της ανθρωπιάς, της συνευθύνης προς το γείτονά μας.

Δεύτερος καθοριστικός μας στόχος είναι η διεύρυνση της αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών δυνάμεων, η διασφάλιση, η προστασία, το δίκτυο προστασίας για το συνταξιούχο, για τον ασθενή, για τον αδύναμο.

Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε το δίκτυο Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Προστασίας, ο Σχολικός Φύλακας, η Βοήθεια στο Σπίτι, η Κοινωνική Φροντίδα Ηλικιωμένων, το Ολοήμερο Σχολείο, η Ενισχυτική διδασκαλία, ο Αστυφύλακας της γειτονιάς θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και θα διευρυνθούν για να καλύψουν νέες ανάγκες. Θα ρίξουμε βάρος στην πρωτοβάθμια υγεία, στον Οικογενειακό γιατρό και θα προχωρήσουμε σε αναγκαίες ρυθμίσεις όπως είναι μέχρι το τέλος του 2004 οι συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ να δίνονται εντός τριών μηνών με κατάθεση φακέλου μέσα από τα ΚΕΠ και μέχρι το 2004 να έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των νόμιμων μεταναστών.

Τρίτος καθοριστικός μας στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής μας ικανότητας σε ανταγωνιστική και βιώσιμη βάση. Η μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για την Κυβέρνησή μας, αλλά για τον αγρότη, τον επιχειρηματία, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον εργαζόμενο. Χρειάζονται παραγωγικές συμφωνίες παντού σε εθνικό, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με κύριο βάρος το συγκριτικό πλεονέκτημα, το ποιοτικό μας και στο ανταγωνιστικό μας προϊόν, στον εκσυγχρονισμό, τις συνεργασίες και τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, στην καινοτομία και την επιχειρηματική πρωτοβουλία, στην ανάπτυξη μιας αποδοτικής κεφαλαιαγοράς.

Είναι η μεγάλη ευκαιρία η εποχή στην οποία μπαίνουμε, είναι η μεγάλη ευκαιρία να γίνει η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα των ορεινών όγκων, των μικρών νησιών, των λιμνών και ποταμών, των παραδοσιακών οικισμών, του περιβάλλοντος, της νέας αγροτικής επιχειρηματικότητας, της πρωτοπορίας του αγρότη, να γίνει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξή μας στη νέα εποχή. Θα σταθούμε μπροστά, θα σταθούμε κοντά, θα σταθούμε μαζί σε αυτή την άλλη Ελλάδα, για να γίνει πρωτοπορία στην ανάπτυξη σε αυτή τη νέα εποχή της νέας οικονομίας.

Τέταρτος καθοριστικός μας στόχος είναι η μακροοικονομική σταθερότητα και η αναπτυξιακή διαχείριση πόρων. Σύνθημά μας η παραγωγική και αποτελεσματική διαχείριση του πλούτου που παράγει η χώρα, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Για σταθερό αναπτυξιακό, φορολογικό σύστημα, για πλήρη απελευθέρωση και ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, για θέσπιση νέων φορολογικών και παραγωγικών κινήτρων που επανεπενδύουν πόρους στις επιχειρήσεις που τους παράγουν, για να απελευθερώσουν δυνάμεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία από το γραφειοκρατικό βαρίδι των συναλλαγών στο πιστωτικό σύστημα.

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής μέσα σε ανθρώπινες πόλεις, σε ένα περιβάλλον που σέβεται τον άνθρωπο, σ’ έναν πολιτισμό που δίνει πλούτο στην καθημερινότητά του.

Όλα τα παραπάνω σύντροφοι και συντρόφισσες, αποτελούν για μας την αφετηρία στο νέο ξεκίνημα πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε την δίκαιη κοινωνία. Μια κοινωνία που προστατεύει τους αποκλεισμένους, φροντίζει τους μετανάστες, στέκεται αρωγός στον πολίτη, που χάνεται στις χαραμάδες της οικονομικής εξέλιξης και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Πολλοί με ρωτούν στις περιοδείες μου αν θα εγγυηθούμε το ελάχιστο εισόδημα. Θέλω να πάω πέρα απ’ αυτό: Δεσμεύομαι ότι θα εγγυηθούμε τις ελάχιστες προϋποθέσεις σε εισόδημα, κοινωνικό μισθό και όρους διαβίωσης που κάνουν τη ζωή του πολίτη αξιοβίωτη. Έτσι εννοώ τον ισχυρό πολίτη στη δίκαιη κοινωνία.

Φίλες και φίλοι, οι πολιτικές μας θα είναι αποτελεσματικές μόνο όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι συμμετέχει ενεργά στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν. Είμαστε η παράταξη με τις πιο σύγχρονες πολιτικές απαντήσεις στα προβλήματα και τα διλήμματα των καιρών. Είμαστε η παράταξη που συνδυάζει τη σιγουριά της επιτυχίας αλλά και την τόλμη της αλλαγής.

Απέναντί μας στέκεται η συντηρητική παράταξη, αιχμάλωτη των επιλογών της, αδύναμη να αρθρώσει αξιόπιστο, εναλλακτικό προγραμματικό κυβερνητικό λόγο που έχει σαν πρόγραμμα το σλόγκαν «εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα». Αλλά είδαμε πώς τα έκαναν καλύτερα με το πρόγραμμά τους στην οικονομία, με το πρόγραμμά τους για το ασφαλιστικό, για τον εργαζόμενο.

Είδαμε πρόσφατα ότι είναι δέσμια η παράταξη αυτή στις αντιφάσεις του παρελθόντος, μεταξύ του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της λαϊκιστικής αυταρχικής και συγκεντρωτικής Δεξιάς. Με συνταγές του παρελθόντος αδυνατεί να δημιουργήσει νέες συνθέσεις, εξοστρακίζει ακόμα και τα πιο ανήσυχα και φιλελεύθερα πνεύματα από το κόμμα της.

Το μέλλον της ελληνικής Δεξιάς παραμένει μια αμετανόητη επιστροφή στο παρελθόν. Μια επιστροφή αντιλαϊκή, βαθύτατα ατελέσφορη. Αυτή εκφράζει τον φόρο. Εμείς εκφράζουμε την αισιοδοξία.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, έρχομαι τώρα στο Κόμμα μας, στο λαογενές Κίνημα, στη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη. Νέες εποχές, νέοι ιστορικοί κύκλοι, δεν ανοίγουν με παλιές δομές κομμάτων. Ο ισχυρός πολίτης, η δίκαιη κοινωνία, το ασφαλές μέλλον για την πατρίδα και τη ζωή μας, η τρίτη μεγάλη ανατροπή μας, δε χωρούν σε ξεπερασμένες φόρμες και πρακτικές.

Αλλάζοντας οι εποχές, αλλάζουμε την Ελλάδα, αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε την κοινωνία, αλλάζουμε και εμείς οι ίδιοι. Οφείλουμε να σκύψουμε βαθιά μέσα μας και να δούμε κατάματα τον εαυτό μας, τη διαδρομή μας, τις σχέσεις που οικοδομήσαμε, την ανάγκη που οφείλουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον ένας απλός εκλογικός μηχανισμός. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον ένας απλός διαβιβαστής μηνυμάτων, ένα σύγχρονο κόμμα προς το οποίο εμείς μεταμορφωνόμαστε. Ένα σύγχρονο κόμμα που σέβεται τον εαυτό του δεν προπαγανδίζει το μήνυμα. Ένα σύγχρονο κόμμα δίνει το μήνυμα, είναι το ίδιο το μήνυμα απ’ τη στάση του, απ’ το ήθος του, απ’ τις λογικές του, απ’ τις πρακτικές του. Αυτό είναι το Κίνημά μας.

Φέρνω ένα παράδειγμα. Προχθές σε μια εκπομπή με προβλημάτισε ένας συνταξιούχος όταν με ρώτησε: «Μπορώ να ζήσω με 400 ευρώ;› Βέβαια δεν θα έμπαινα και δε θα μπορούσα να μπω σε έναν πλειστηριασμό υποσχέσεων. Ως δέσμευση έχω και έχουμε τη Χάρτα Σύγκλησης, να εφαρμόσουμε μια πολιτική καταπολέμησης της φτώχιας, ουσιαστικής βελτίωσης των όρων οικονομικής διαβίωσης του χαμηλοσυνταξιούχου, με πρώτους τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, με αφετηρία τις κατώτατες συντάξεις.

Αλλά μετά από αυτή τη συζήτηση, προβληματίστηκα και για κάτι άλλο, κάτι που νομίζω εμάς το Κίνημά μας, πρέπει να μας εκφράζει. Μπορεί να λείπουν και τα χρήματα, λείπει όμως και κάτι ακόμα: Δεν πρέπει να προσθέσουμε στα ευρώ που δίνουμε και την ανθρωπιά;

Πόσο κοστίζει ο σεβασμός ενός δημοσίου υπαλλήλου απέναντι σε έναν συνταξιούχο; Δεν έχει τιμή, είναι αξίας ανεκτίμητης. Πόσο κοστίζει φίλες και φίλοι, ένα άτομο με αναπηρία να αισθάνεται χρήσιμος, με αξιοπρέπεια; Δεν έχει τιμή, είναι αξίας ανεκτίμητης. Πόσο αξίζει να δίνουμε το βήμα στη νεολαία; Πόσο αξίζει να ακούγεται η φωνή της νεολαίας; Δεν έχει τιμή, είναι αξίας ανεκτίμητης.

Πόσο αξίζει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στο σεβασμό, στη δικαιοσύνη, στη συμμετοχή. Δεν έχει τιμή. Αυτές τις αξίες μπορούμε να τις ξαναφέρουμε στην κοινωνία μας, να φτιάξουμε την κοινωνία της ανθρωπιάς. Δημιουργούμε νέα αξία, νέο πλούτο, νέα ποιότητα, που δεν έχει τους περιορισμούς, που δεν έχει τους περιορισμούς του προϋπολογισμού και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Εμπνεόμαστε από τον πολίτη που προσφέρει στο διπλανό του. Και θέλω εδώ να πω ότι εμπνέομαι από τη νεολαία μας που αποφάσισε την Κυριακή αυτή. Πράγματι εμπνέομαι από αυτό το δυναμισμό, από τις νέες ιδέες που φέρνουν, από την αυτοπεποίθηση που έχουν και δουλεύουμε γι’ αυτούς, δουλεύουμε για την οικογένεια, δουλεύουμε για το μέλλον της Ελλάδας, δουλεύουμε για το μέλλον της νέας γενιάς.

Αλλά εμπνεύστηκα ειδικότερα από τη νεολαία που αποφάσισε την Κυριακή που θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή με την ψηφοφορία, που αποφάσισε να οργανώσει σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, σταθμούς αιμοδοσίας που θα βρίσκονται δίπλα στα εκλογικά μας κέντρα. Καλώ όσους μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθειά τους αυτή. Η Ελλάδα από τελευταία στην αιμοδοσία στην Ευρώπη, μπορεί να γίνει πρώτη.

Φίλες και φίλοι σας καλώ και πάλι να κάνουμε το Κίνημά μας, Κίνημα της συνεισφοράς, της προσφοράς, της συμμετοχής. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την κοινωνία μας. Ας την αιμοδοτήσουμε με την ενέργεια της ελπίδας και της ανθρωπιάς.

Η παράταξή μας θα γίνει το ίδιο το μήνυμά μας, το παράδειγμα, το πρότυπο της κοινωνίας που θέλουμε. Κίνημα, ανοιχτής δημοκρατίας. Κίνημα ισότητας και ισότιμης συμμετοχής της γυναίκας, πρέπει ν’ ανεβάσουμε τα ποσοστά των γυναικών σε αυτή την αίθουσα. Κίνημα της νεολαίας. Κίνημα της αποκέντρωση. Κίνημα του πολίτη. Κίνημα της γνώσης και του διαλόγου. Το Κίνημά μας θα γίνει ένα μεγάλο σχολείο, ένα διαδίκτυο ηλεκτρονικής συμμετοχής, ένα εργαστήρι σκέψης και προτάσεων.

Το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα έχει τη δομή μιας μηχανής. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει την κλασική δομή μιας οργανωτικής μηχανής. Σε αυτή την εποχή της άνθισης των ιδεών, θα πρέπει να δούμε το Κίνημά μας περισσότερο ως ένα βιότοπο, μια οικολογία. Ένα βιότοπο ιδεών και πρωτοβουλιών που αλληλομπολιάζονται.

Φίλες και φίλοι το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπεράστηκε από την ιστορία. Ανοίγει δρόμο στην ιστορία. Δεν με ενδιαφέρει η σύγκριση με τα άλλα Κόμματα. Με ενδιαφέρει η σύγκριση με τον εαυτό μας. Χάσαμε όταν μείναμε στάσιμοι, όταν αφυδατώσαμε από το κοινωνικό οξυγόνο τις ιδέες μας, όταν χαθήκαμε σε διαχειριστικές λογικές, όταν εγκλωβιστήκαμε συχνά σε εθνικιστικές αντιλήψεις.

Είμαστε πράγματι εδώ ενωμένοι σήμερα, αυτή την εποχή και πάμε ενωμένοι σε μια μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Βρισκόμαστε μπροστά στην τρίτη μεγάλη ανατροπή. Πρέπει να ανατρέψουμε πριν και πάνω από όλα τις ίδιες τις δικές μας αντιλήψεις, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Δεν μπορούν να χωρέσουν στις σημερινές μας Οργανώσεις στα κλειστά τους τείχη οι δυνάμεις της νέας εποχής, αυτές που εισβάλλουν ορμητικά στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο, δεν μπορούν να χωρέσουν τη νέα γενιά της πατρίδας μας με τις απαιτήσεις, τις ανάγκες, τα αιτήματα, γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια ειρηνική, μια δημοκρατική επανάσταση όχι στο εσωτερικό μας με ανακατανομή θώκων, με διορισμό από τα πάνω νέων ηγετικών ομάδων, με διανομή νέων εσωκομματικών εξουσιών.

Επανάσταση με την κοινωνία στο προσκήνιο, με το λαό πρωταγωνιστή! Το μήνυμά μας προς τους πολίτες είναι καθαρό, δυνατό: Θέλουμε μια μεγάλη παράταξη με κορμό το ΠΑΣΟΚ που θα μετατρέψει το χώρο μας σε ανοιχτή πολιτική κοινότητα, που θα γίνει η μεγάλη χοάνη όσμωσης των προοδευτικών ιδεών, που θα γίνει ο καταλύτης της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και των Κινημάτων, με σεβασμό στην αυτονομία τους, στο ρόλο τους, στις ευρύτερες επιλογές τους.

Μια δημοκρατική παράταξη που ενώνει σε κοινή πορεία δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς αλλά και τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς που συμφωνούν μαζί μας σε στόχους και πολιτικές για την Ελλάδα που έρχεται, χωρίς να τις χωρίζει η Ελλάδα που φεύγει.

Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι δεν μας περισσεύει κανείς και καλωσορίζω σήμερα στο Συνέδριό μας, καλωσορίζω αύριο στους κοινούς μας αγώνες όλους αυτούς που έχουν έρθει εδώ στο Κίνημά μας, στη μεγάλη αυτή δημοκρατική παράταξη. Τους θέλουμε κοντά μας, θέλουμε τις ιδέες τους, θέλουμε τις διαφορετικές τους απόψεις, θέλουμε το οξυγόνο τους, δεν τους φοβόμαστε.

Εμείς δεν φοβόμαστε τη διαφορετική άποψη. Είναι η συντήρηση που την φοβάται. Εμείς την θέλουμε, την έχουμε ανάγκη, για μας είναι οξυγόνο και θα είναι πάντα οξυγόνο για το μεγάλο αυτό δημοκρατικό κίνημα.

Η εκλογή Προέδρου από τη βάση του κινήματός μας, από την εθελουσία συμμετοχή πολιτών απ’ όλους τους χώρους είναι η αρχή της επανάστασης όχι μόνο στο κίνημά μας, αλλά και στο πολιτικό μας σύστημα.

Υπογραμμίζει ότι το κίνημά μας δεν ανήκει σε στελέχη, σε μηχανισμούς ή σε πρόσωπα. Ανήκει στον ελληνικό λαό, δεν προστρέχουμε με την σημερινή μας πάνδημη απόφαση σε αυτόν για μια τυπική επιβεβαίωση, που θα μου δώσει εμένα κάποια εσωκομματική δύναμη.

Δεσμεύομαι απέναντί του για την πολιτική της ανατροπής. Μια ανατροπή και μια επανάσταση που φαίνεται όλο και περισσότερο φοβάται η Δεξιά. Όλο και περισσότερο φοβούνται τα κατεστημένα, όλο και περισσότερο προσπαθούν να υπονομεύσουν και να μείνουν στην ακινησία του παρελθόντος, προσπαθούν να θέσουν εμπόδια σ’ αυτή τη διαδικασία, να μειώσουν την αξία αυτής της διαδικασίας, να μειώσουν την αξία του δικαιώματος της συμμετοχής του πολίτη, του φίλου, του μέλους σ’ αυτή τη νέα διαδικασία.

Μα ποιος φοβάται τον πολίτη επιτέλους; Εμείς δεν τον φοβόμαστε. Αυτοί φοβούνται τον πολίτη, φοβούνται τον Έλληνα πολίτη, το δικαιώματά του να συμμετέχει ενεργά, άμεσα. Αυτή είναι η απόδειξη το τι σημαίνει Δεξιά. Αυτή είναι η απόδειξη το πώς βλέπει η Δεξιά την πολιτική ζωή. Αυτή είναι η απόδειξη της μεγάλης διαφοράς της δικιάς μας παράταξης, της παράταξης της δημοκρατικής. Εμείς είμαστε η παράταξη της δημοκρατίας, της αλλαγής του πολίτη. Αυτή είναι η απόδειξη.

Φίλες και φίλοι, η εντολή της Κυριακής είναι εντολή αλλαγών. Αλλαγών στο Κίνημά μας, αλλά και αλλαγές στην κοινωνία μας, στο κράτος μας. Ζητώ την εντολή σας, την εντολή που θα μας δώσει τη δύναμη να αλλάξουμε, να ξεπεράσουμε, να απελευθερώσουμε, να σπάσουμε τον κλοιό των συμβιβασμών, των ισορροπιών, να κόψουμε τις αλυσίδες των εξουσιαστικών σχέσεων. Αλλαγή και ανανέωση θα προέλθουν από μια πραγματική, ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση, από μια σε βάθος ανατροπή.

Την Κυριακή που έρχεται ζητώ να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο για τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις: Τομή στο κράτος, τη νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, στη διαφάνεια, στους απλούς και καθαρούς κανόνες, στην αποκέντρωση, σε ένα κίνημα διαφορετικό, ανοιχτό, απελευθερώνοντας τον δημιουργικό πολίτη.

Δεύτερον, στο δίκτυο προστασίας για τον συνταξιούχο, για το άτομο με αναπηρία, για τον άνεργο, για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού. Και τρίτον, στην επένδυση στον άνθρωπο, στην παιδεία και τον πολιτισμό, στηρίζοντας, δίνοντας φτερά στον πολίτη και στη δημιουργικότητά του.

Εμείς γλεντάμε από τώρα νομίζω, γλεντάμε από τώρα τη μεγάλη νίκη. Φίλες και φίλοι, έχουμε ήδη ολοκληρωμένο σχέδιο και μέσα στο 2004 θα προχωρήσουμε στις πρώτες μεγάλες τομές. Θέλω όμως σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια μια υπόσχεση μεταξύ μας. Θα προχωρήσουμε κινητοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις, όλες τις δυνάμεις του κινήματός μας, όλες τις δυνάμεις της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, όλες τις δυνάμεις της ελληνική κοινωνίας, θα προχωρήσουμε μαζί σ’ αυτή τη μεγάλη ανατροπή.

Φίλες και φίλοι, το 2004 θα είναι χρονιά σημαδιακή. Στόχος μας να λυθεί το Κυπριακό, θα υποδεχτούμε τους Ολυμπιακούς. Ολυμπιακούς όπου ομόφωνα όλες οι χώρες του κόσμου στον ΟΗΕ συνυπέγραψαν την ελληνική πρότασή μας να γίνουν Ολυμπιακοί Ειρήνης και Εκεχειρίας. Αλλά θα είναι και μια χρονιά που θα ανοίξουμε μαζί τις πόρτες σε μια νέα εποχή μετά τις 8 Μαρτίου.

Αυτή τη νέα εποχή που ανοίγουμε φίλες και φίλοι, κανένας δεν μας την χάρισε. Δουλέψαμε, πασχίσαμε όλοι μαζί. Και εμείς και νοιαζόμαστε και μπορούμε και θα ανοίξουμε το νέο βηματισμό στις 8 Μαρτίου.

Στις 7 Μαρτίου έχει ο λαός πολιτική επιλογή, έχει ο πολίτης επιλογή. Από τη μια έχει το κίνημα της αλλαγής. Από την άλλη το κόμμα που μένει πίσω, στάσιμο, αδύναμο να εξελιχθεί. Από τη μια έχει το κίνημα της ανοιχτής άμεσης δημοκρατίας, της διαβούλευσης, του διαλόγου και της συναίνεσης. Από την άλλη ένα κόμμα της πελατειακής και συγκεντρωτικής αντιμετώπισης της κοινωνίας που αντί για συνθέσεις, δημιουργεί αντιθέσεις και αποκλεισμούς. Από το κίνημα της σιγουριάς, της γνώσης, της εμπειρίας, της ασφάλειας. Από την άλλη της αβεβαιότητας, της προχειρότητας, των αντιφάσεων.

Ο Ελληνικός λαός στις 7 Μαρτίου θα ψηφίσει το μέλλον, θα ψηφίσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Πριν κλείσω, φίλες και φίλοι, θα μνημονεύσω και εγώ δύο ανθρώπους. Ο πρώτος, ο άνθρωπος που φώτισε τη ζωή μας, που φώτισε τη ζωή μου, που γέννησε το μεγάλο Κίνημα της Αλλαγής και της μεταρρύθμισης, που έκανε το όνειρο πράξη και την ελπίδα ζωή για τους μη προνομιούχους, που τους έβγαλε από τον αποκλεισμό, που έριξε βαθιά ρίζα της Παράταξης στην κοινωνία και το λαό μας, που έδωσε στην πατρίδα και στο λαό μας φωνή, που το όραμα, η σκέψη, ο λόγος του όσο περνά ο καιρός επανέρχεται στο ιστορικό προσκήνιο: Είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μαζί με τον Ανδρέα μας, οφείλω να θυμηθώ τόσους και τόσους αγωνιστές που περπάτησαν μαζί μας και δεν είναι πια εδώ. Ανάμεσά τους ο Γιάννης Αλευράς, ο Γιώργος Γεννηματάς, η Μελίνα. Θα ήταν πολύ περήφανος ο Ανδρέας βλέποντας αυτή τη νεολαία, τη νεολαία της Ελλάδας, τη νεολαία της Αλλαγής, τη νεολαία της ανατροπής.

Αλλά σήμερα θέλω να τιμήσουμε τον άνθρωπο που λίγο πριν, απ’ αυτό το βήμα του Συνεδρίου μας, μας άφησε την παρακαταθήκη του ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο άνθρωπος που τίμησε το ρόλο του Πρωθυπουργού ως πραγματικός κυβερνήτης.

Ο άνθρωπος που ως εθνικός ηγέτης οδήγησε την Ελλάδα σε θέση ισχύος, που πέτυχε στόχους οι οποίοι φάνταζαν απρόσιτοι, είναι μαζί μας, είναι μάχιμος, είναι αποφασισμένος, είναι δυνατός να διδάσκει το ήθος, την αξιοπρέπεια, τη δημιουργία στην πολιτική και προπάντων να ανοίγει νέους δρόμους μαζί μας. Και θα είναι μαζί μας σ’ αυτούς τους αγώνες: ο Κώστας Σημίτης.

Βλέποντας τόσους πολλούς φίλους, συντρόφους, συντρόφισσες, παλαιούς αλλά και νέους συναγωνιστές, βλέποντας το πάθος, την ελπίδα, την αισιοδοξία, σας καλώ να δώσουμε μεθαύριο τη μάχη για το νέο ξεκίνημα, τη νέα εντολή της ανατροπής και να δώσουμε τη μεγάλη μάχη της νίκης, της μεγάλης νίκης στις 7 Μαρτίου. Στις 7 Μαρτίου και πάλι το ΠΑΣΟΚ θα είναι νικηφόρο και στις 8 Μαρτίου θα ξεκινήσουμε μαζί αυτή τη νέα εποχή.

Φίλες και φίλοι, μαζί θα προχωρήσουμε σ’ αυτή τη νέα εποχή. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, σας ευχαριστώ για την αγάπη. Να ξέρετε ότι εγώ θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στις δικές σας προσδοκίες. Αλλά σας θέλω κοντά σ’ αυτή τη μεγάλη μάχη.

Καλό μας αγώνα! Καλό αγώνα και με τη νίκη!

Ευχαριστώ και πάλι. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Φτιάχνουμε κάτι καινούργιο μαζί. Καλό αγώνα! Με τη νίκη!