Κόσμος
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 11:39

Το Πακιστάν μπορεί να προστατέψει το οπλοστάσιό του

Ο πακιστανικός στρατός δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει «την ανάγκη κανενός» για να προστατεύσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ενώ στις αρχές ασκούνται πιέσεις προκειμένου να απαντήσουν στις επικρίσες μετά τις αποκαλύψεις την περασμένη εβδομάδα για την παράνομη διαρροή πυρηνικής τεχνολογίας.

«Το Πακιστάν είναι μια πυρηνική δύναμη υπεύθυνη και απολύτως ικανή να προστατεύσει τους εξοπλισμούς της χωρίς εξωτερική βοήθεια», κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων. Το Ισλαμαμπάντ συγκρότησε το Φεβρουάριο του 2000 μια εθνική Αρχή διοίκησης και απέδειξε την «πλήρη εμπιστοσύνη του στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου που εφαρμόζει», διευκρίνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωση.

Ο πακιστανικός στρατός επίσης απέρριψε ως «εντελώς αβάσιμες» πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC που αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί στο θέμα της προστασίας του πακιστανικού πυρηνικού οπλοστασίου για να εξασφαλιστούν ότι αυτό δεν θα πέσει σε χέρια εξτρεμιστών.

Η δημοσιοποίηση της πληροφορίας αυτής έγινε την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την «άφεση αμαρτιών» του προέδρου Μουσάραφ προς τον πατέρα της πακιστανικής βόμβας Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο οποίος μια μέρα νωρίτερα είχε παραδεχτεί την «πλήρη ευθύνη του» στη διαρροή πυρηνικής τεχνολογίας.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Μιαν Χουρσίντ Μεχμούντ Κασούρι υπεραμύνθηκε χθες στη Γερμανία της «άφεσης των αμαρτιών» στον πακιστανό επιστήμονα και υπογράμμισε ότι και άλλες χώρες εμπλέκονται στα παράνομα δίκτυα μεταφοράς πυρηνικής τεχνολογίας. «Γιατί αυτή η νοσηρή σκληρότητα με το Πακιστάν και όχι με τους άλλους; υπάρχουν και άλλοι δράστες», τόνισε στο περιθώριο συνόδου για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Οι έρευνες που διενεργούν οι πακιστανικές αρχές ξεκίνησαν από πληροφορίες που έγιναν γνωστές από την ιρανική κυβέρνηση και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που έχουν στη διάθεσή τους και άλλα ονόματα.

«Γνωρίζω τα ονόματα. Δεν θα τα δώσω αλλά υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι και άλλες χώρες που εμπλέκονται», υπογράμμισε ο Κασούρι.