Κόσμος
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 13:15

ΗΠΑ : 16,5 εκατ. δολ. για τη σύλληψη συνεργατών του Σαντάμ

Οι αμερικανικές αρχές τοποθέτησαν αφίσες σήμερα στο Ιράκ στις οποίες αναφέρουν ότι προσφέρουν αμοιβή συνολικού ύψους 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη των πέντε πλέον καταζητουμένων πρώην συνεργατών του Σαντάμ, μεταξύ των οποίων είναι και ένας Ιορδανός, ο οποίος έχει σχέση με την Αλ-Κάιντα.

Ο υπ'αριθμόν ένα καταζητούμενος είναι ο Εζάτ Ιμπραχίμ, πρώην δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσέιν, για τη σύλληψη του οποίου προσφέρεται αμοιβή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθεί ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, ο οποίος αναφέρεται στην αφίσα ως ''αρχηγός του τρομοκρατικού δικτύου Ζαρκάουι''. Κάθε πληροφορία που θα επιτρέψει τη σύλληψή του θα αποφέρει στον πληροφοριοδότη 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθούν οι Ιρακινοί Μοχάμεντ Γιούνες αλ-Αχμαντ, ''μέλος της ηγεσίας του κόμματος Μπάαθ'' (ένα εκατομμύριο δολάρια) και ο Αμπντελμπάκι Αμπντελκαρίμ Αμπντάλα αλ-Σααντούν, ''υπεύθυνος του στρατιωτικού γραφείου του Μπάαθ στη Ντιγιάλα (250.000 δολάρια).

Ο υπ'αριθμόν πέντε στην αφίσα είναι ο Μουάμαρ Αχμαντ Γιούσεφ αλ-Τζάμπερ,''δεύτερος στην ηγεσία τρομοκρατικής οργάνωσης''(250.000 δολάρια).

Οι τρεις Ιρακινοί ''καταζητούνται για τη βοήθεια που παρέχουν (στους αντάρτες) που πολεμούν τις δυνάμεις του συνασπισμού και το ιρακινό συμβούλιο διακυβέρννησης'', σύμφωνα με την αφίσα της 1ης τεθωρακισμένης μεραρχίας των ΗΠΑ.

Ο Ιορδανός, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Φάντελ Ναζάλ Αλ-Χαλάιλα, ο οποίος έχει αναζητήσει καταφύγιο στην ισλαμική ιρακινή κουρδική οργάνωση Ανσάρ αλ-Ισλάμ, κατηγορείται από τις αμερικανικές δυνάμεις ότι μεσολάβησε για τη δημιουργία σχέσεων ανάμεσα στην Αλ-Κάιντα και το Ιράκ. Ο άνθρωπος αυτός είχε συλληφθεί το 1996 από τις ιορδανικές αρχές για τη συγκρότηση οργάνωσης παροχής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, καταδικάσθηκε σε 15ετή κάθειρξη και το 1999 του δόθηκε αμνηστία.

Το Αμμάν τον έχει κατηγορήσει ότι οργάνωσε τη δολοφονία ενός Αμερικανού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), τον Οκτώβριο του 2002. Εξάλλου, ο τουρκικός Τύπος τον κατηγορεί για ανάμιξη στις επιθέσεις της 20ής Νοεμβρίου κατά των βρετανικών συμφερόντων στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους.