Κοινωνία
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 13:15

Συνέχιση των κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι μεταλλωρύχοι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις του δήλωσαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γ.γ. του ΥΠΑΠΕΝ Άρη Αλεξόπουλο. Παραμένει κλειστή η Μεσογείων. Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν πορεία προς τη Βουλή. 

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις του δήλωσαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γ.γ. του ΥΠΑΠΕΝ Άρη Αλεξόπουλο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γιώργος Χατζής ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμιά σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Όπως υποστήριξε, ο αναπληρωτής υπουργός περιορίστηκε να πει πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα. 

Οι μεταλλωρύχοι παραμένουν έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, από όπου αναμένεται να ξεκινήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Λόγω της κινητοποίησης είναι κλειστή η Μεσογείων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στους γύρω δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 4.000 μεταλλωρύχοι έφθασαν το πρωί με 82 πούλμαν στην πρωτεύουσα, προκειμένου να ζητήσουν συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού. 

«Ήρθαμε εδώ να διαδηλώσουμε ειρηνικά για τη δουλειά μας», δήλωσε ένας εκ των μεταλλωρύχων στο naftemporiki.gr και πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία. «Φάγαμε κυνηγητό, διωγμό, γιατί; Για την εργασία. Πού ήταν το μεμπτό;», διερωτήθηκε. 

Στην κινητοποίηση έδωσε το παρών ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έτυχε μάλιστα θερμής υποδοχής. Ο κ. Γεωργιάδης, που σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές φόρεσε και κράνος μεταλλωρύχου, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος που κάποιοι λένε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν είναι δίκαιος γιατί δεν συμπαθούν τον όποιο εργοδότη». 

«Πρώτη φορά ακούω δήθεν αριστερούς να λένε "να χάσετε τη δουλειά σας γιατί εργάζεστε στον α ή στον β"», ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε: «Αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας πετάξουν στον δρόμο, στην ανεργία». 

Εξάλλου, και ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης τάχθηκε στο πλευρό τους λέγοντας πως είναι μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τις δουλειές τους. 

«Όταν για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής υπάρχουν ομόφωνες εισηγήσεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, όταν τρεις φορές το Συμβούλιο Επικρατείας δικαιώνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όταν 2.000 άμεσα εργαζόμενοι και τουλάχιστον 5.000 έμμεσα απασχολούμενοι δημιουργούν με την ίδια τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, μια πανίσχυρη θωράκιση της υγείας και του περιβάλλοντός τους, τότε είμαστε όλοι μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Μανιάτης σε σχετική δήλωσή του.