Μήνυμα – απάντηση στο μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων αξιωματούχων εντός και εκτός Ευρωζώνης των τελευταίων δύο ημερών έστειλε το Μαξίμου, διαμηνύοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν «θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές» του.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μήνυμα – απάντηση στο μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων αξιωματούχων εντός και εκτός Ευρωζώνης των τελευταίων δύο ημερών έστειλε το Μαξίμου, διαμηνύοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν «θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές» του.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας και το ρεπορτάζ του naftemporiki.gr ότι επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει», εντάσσουν τις τελευταίες δηλώσεις σε μια επικοινωνιακού τύπου προσπάθεια ώστε η Αθήνα να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.
Για τους ίδιους κύκλους το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, αλλά ότι «υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν» ότι «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Με τις δύο πλευρές να «κερδίζουν» τρεις εβδομάδες, μετά τη μετάθεση της ημερομηνίας ορόσημο από τις 24 Απριλίου στις 11 Μαΐου «φαίνεται να τσεκάρουν η μία τις αντοχές της άλλης» σε ένα ιδιότυπο «μπρα-ντε-φερ», όπως ομολογεί κυβερνητικός βουλευτής.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αν και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, στην παρούσα φάση υπερισχύει η άποψη ότι σε περίπτωση ρήξης με ετέρους και δανειστές θα μπορούσε η λύση να έρθει με ένα δημοψήφισμα. Άποψη την οποία δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Αν και η Ν.Δ. σήκωσε αμέσως το γάντι, διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ερώτημα ευρώ ή δραχμή, με την ιδέα του δημοψηφίσματος φαίνεται ότι «φλερτάρουν» πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Άλλωστε με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για τετράμηνη παράταση εκ των πραγμάτων να δίνει τη θέση της στη «μεγάλη διαπραγμάτευση» του Ιουνίου για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι μια τέτοιας έκτασης συμφωνία θα ήταν καλό να είχε και μιας μορφής «λαϊκή νομιμοποίηση».
Στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της συνεχιζόμενης κατάληψης για 18η ημέρα της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αστυνομία επιχειρεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους καταληψίες αποκλείοντας την πρόσβαση προς το κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου, ενώ συλλαμβάνει όποιον προσπαθεί να εισέλθει ή να εξέλθει από αυτό, με προφανή στόχο να λήξει με αναίμακτο τρόπο την κατάληψη.
Συνεργάτης του Πρωθυπουργού, μιλώντας στο naftemporiki.gr, αφήνει αιχμές για τα μέλη της πρυτανείας, σημειώνοντας ότι οι χώροι του Πανεπιστημίου δεν τελούν υπό κατάληψη, ότι τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά και ότι οι ίδιοι θα μπορούσαν να συνεδριάουν σε άλλο χώρο, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. Το ότι δεν γίνεται αυτό υποκρύπτει σκοπιμότητες, σημειώνει, που έχουν να κάνουν και με τις σχέσεις που ορισμένοι διατηρούν με τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠ και νυν βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Θ. Φορτσάκη.