Με συνολικά 82 λεωφορεία, πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι, από τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής έφθασαν στην Αθήνα και διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων. Κλειστή η κάθοδος της Μεσογείων. Συγκέντρωση κατά της εξόρυξης χρυσού διοργανώνεται το απόγευμα στα Προπύλαια.
Με συνολικά 82 λεωφορεία, πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι, από τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, έφτασαν στην Αθήνα και διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων.
Λόγω της κινητοποίησης είναι κλειστή η λεωφόρος Μεσογείων και στα δύο ρεύματα από το ύψος του Πεντάγωνου έως τη Μιχαλακοπούλου. Στην άνοδο η Τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία στο ύψος της λεωφόρου Δημοκρατίας, μέσα από το Νέο Ψυχικό.
Οι διαδηλωτές, που μεταξύ άλλων φωνάζουν συνθήματα όπως «δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε», αναμένεται να προχωρήσουν αργότερα σε πορεία προς τη Βουλή.
«Ήρθαμε εδώ να διαδηλώσουμε ειρηνικά για τη δουλειά μας», δήλωσε ένας εκ των μεταλλωρύχων στο naftemporiki.gr και πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία. «Φάγαμε κυνηγητό, διωγμό, γιατί; Για την εργασία. Πού ήταν το μεμπτό;», διερωτήθηκε.
Προς στιγμήν προκλήθηκε λεκτική μικροένταση, όταν -σύμφωνα με μεταλλωρύχους- μία περαστική τους έβρισε. Δυο - τρεις διαδηλωτές κινήθηκαν εναντίον της, αλλά μετά από παρέμβαση των ψυχραιμότερων το περιστατικό δεν πήρε διαστάσεις.
Στην κινητοποίηση έδωσε το παρών ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης τάχθηκε στο πλευρό τους λέγοντας πως είναι μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τις δουλειές τους.
«Όταν για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής υπάρχουν ομόφωνες εισηγήσεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, όταν τρεις φορές το Συμβούλιο Επικρατείας δικαιώνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όταν 2.000 άμεσα εργαζόμενοι και τουλάχιστον 5.000 έμμεσα απασχολούμενοι δημιουργούν με την ίδια τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, μια πανίσχυρη θωράκιση της υγείας και του περιβάλλοντός τους, τότε είμαστε όλοι μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Μανιάτης σε σχετική δήλωσή του.
Στο μεταξύ, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διοργανώνει, στις 6 το απόγευμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.
ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ - newsroom naftemporiki.gr