Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σημειώθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με αφορμή την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ.
Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σημειώθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με αφορμή την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι δέχθηκε «προσωπική επίθεση» από τον εισηγητή της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, σύμφωνα με τον Υπουργό, «δεν αναφέρθηκε καθόλου στο νομοσχέδιο».
Ο εισηγητής της ΝΔ επεσήμανε πως ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Παναγιώτης Κουρουμπλής δίνει το αντίθετο παράδειγμα από αυτό του Ξηρού, καθώς δεν επικαλείται το πρόβλημα υγείας του…
«Η ΝΔ επιλέγει την τρομολαγνεία και την συνέχιση της βαρβαρότητας. Αυτή η βία και η βαρβαρότητα δεν αξίζει σε κανένα», τόνισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. «Και τώρα. αλλά και τις προηγούμενες μέρες έχουμε ολομέτωπη επίθεση. Το πρόβλημά μας δεν είναι η κριτική, αλλά ότι η ΝΔ προσπαθεί να συσκοτίσει την ουσία του νομοσχεδίου που είναι οι απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές και υτο πως οι συνθήκες θα γίνουν πιο ανθρώπινες», επεσήμανε η Β. Κατριβάνου.
Πρόσθεσε δε: «Αυτή η ακροδεξιά τακτική είναι εκείνη που ακολουθήθηκε από τη ΝΔ προεκλογικά και είναι γνωστό πως ηττήθηκε. Είναι όμως θλιβερό να συνεχίζεται γιατί γίνεται εις βάρος ανθρώπων., των πιο ανήμπορών και αδυνάμων ανθρώπων που υποφέρουν μέσα στη φυλακή ως μη όφειλαν λόγω της υγείας τους».
Η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχουν αποφάσεις καταδικαστικές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελλάδα και επέκρινε το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «περιμένουμε άλλη στάση» από τα κόμματα αυτά.
Ο Β. Κικίλιας απευθύνθηκε προσωπικά στον Ν. Παρασκευόπουλο και τον ρώτησε αν ως πανεπιστημιακός είναι με τους καταληψίες στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ ή με τον πρύτανη που ζητά επέμβαση.
Ακόμη ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση «θα φέρει τροπολογία για να εκτίσει και ο Κουφοντίνας ποινή στο σπίτι του», ενώ εκτίμησε πως «δεν μπορεί μία κυβέρνηση να μακροημέρευση όταν το πρώτο μέλημά της είναι η απελευθέρωση των φυλακισμένων τρομοκρατών».
«Ως καθηγητής του ποινικού δικαίου πέστε μας σε ποιο ποινικό σύστημα ένας κατά συρροή ιδεολογικά δολοφόνος καταδικάζεται για 1,5 χρόνο φυλάκιση για κάθε θύμα του;», ρώτησε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «ασεβείτε κατά του κράτους όταν καταγγέλλετε την πολιτεία ως αυτουργό της τύφλωσης του Ξηρού».
«Δεν σέβεστε το υπουργείο στο οποίο προΐσταστε», είπε και κατέληξε: «θα μείνετε ως ο υπουργός καθ’ υπόδειξιν των κουκουλοφόρων και των τρομοκρατών».
«Δεν υπάρχει καμία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που να λέει ότι το κράτος οφείλει να προβεί σε αθρόες και μαζικές απολύσεις. Όλες οι αποφάσεις μας καλούν να φτιάξουμε τις δομές αυτές», απάντησε ο Εισηγητής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρθηκε ακόμη στην τροπολογία που τροποποιεί το καθεστώς προφυλάκισης για τους συγγενείς και τους οικείους τρομοκρατών σε κατ’ οίκον περιοσιμό και ρώτησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης: «νομοθετείτε λαμβάνοντας υπόψη σας γενικές αρχές δικαίου ή νομοθετείτε λαμβάνοντας υπόψη σας τα αιτήματα συγκεκριμένων χώρων και ομάδων με τους οποίους ενδεχομένως να έχετε προνομιακή σχέση ή να είστε κοντά ιδεολογικά;».
Ο Ι. Φωτήλας ζήτησε επέμβαση στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «ακόμη τηρεί στάση αναμονής», ενώ επεσήμανε: «κανένας υπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να εφαρμόσει το νόμο ακόμη και τώρα. Κανένας δεν αισθάνεται την ανάγκη να παρέχει στον πολίτη το αίσθημα ασφάλειας;». Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση «να ακούσετε τον Πανούσ稻 προειδοποιώντας πως «για οτιδήποτε αρνητικό συμβεί από εδώ και στο εξής η ευθύνη είναι στο ακέραιο δική σας».
Για «αποπροσανατολιστική συζήτηση» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας καταδικάζοντας το «κλίμα τρομολαγνείας», αλλά ζητώντας να μην υπάρξει «αναγόρευση αυτών των κρατουμένων σε αγωνιστές», καθώς «δεν έχουν σχέση με τη γνήσια λαϊκή διεκδίκηση». Αναφερόμενος στην κατάληψη στην πρυτανεία είπε ότι «είναι ενέργειες διάτρητες, διαβρωμένες, που όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησαν προβοκατόρικα για τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος».
Σοβαρότατες επιφυλάξεις για την διάταξη που αφορά τον Ξηρό, εξέφρασε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης συνιστώντας «προσοχή να μην γεμίσουμε ανάπηρους καταδίκους».
newsroom naftemporiki.gr