Έκκληση στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να δώσουν λύση στην «ομηρία» απευθύνουν οι πρυτανικές αρχές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το κεντρικό κτήριο του οποίου τελεί υπό κατάληψη για 15η ημέρα, ενώ κάνουν λόγο για σταδιακή διεθνή απομόνωση του Ιδρύματος.
Έκκληση στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να δώσουν λύση στην «ομηρία» απευθύνουν οι πρυτανικές αρχές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το κεντρικό κτήριο του οποίου τελεί υπό κατάληψη για 15η ημέρα, ενώ κάνουν λόγο για σταδιακή διεθνή απομόνωση του Ιδρύματος.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές «βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες».
Κυριότερες δυσλειτουργίες που δημιουργεί η κατάληψη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι η δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας. Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
«Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτόκολλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση» αναφέρεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχουν «βάσιμες πληροφορίες» για χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα, ενώ «παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων».
«Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της» σημειώνεται.
Κλείνοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός «Εθνικός Οίκος» της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας. Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο».