Σε ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις προχώρησε η Άγκυρα, αντιδρώντας έντονα στη χρήση από τον πάπα Φραγκίσκο του όρου «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων. Νωρίτερα η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε εκφράσει βαθιά λύπη και απογοήτευση. Ήταν η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποίησε δημοσίως τον όρο αυτό.
Σε ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις προχώρησε η Άγκυρα, αντιδρώντας έντονα στη χρήση από τον πάπα Φραγκίσκο του όρου «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων.
«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως "η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα" έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων», δήλωσε νωρίτερα ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπεγράφη το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων. «Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός», πρόσθεσε.
Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917.
Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».
Ωστόσο, φρόντισε να μην χρησιμοποιήσει ο ίδιος τη λέξη αλλά να επικαλεστεί τη γραπτή διακήρυξη του προκατόχου του.
Πριν από την ανάκληση του πρεσβευτή της η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί. Η κυβέρνηση εξέφρασε «τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή της» για τις δηλώσεις του πάπα οι οποίες προκαλούν «πρόβλημα εμπιστοσύνης».