Πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Κατρούγκαλου ξέσπασε στη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης και την αποκατάσταση αδικιών, που προβλέπει επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων. Σύμπνοια και συμπαιγνία της Ν.Δ. με τα μίντια κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Αποχώρησε από την αρμόδια επιτροπή το ΠΑΣΟΚ.
Πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Κατρούγκαλου ξέσπασε στη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» που προβλέπει επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμπνοια και συμπαιγνία της ΝΔ με τα μίντια κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
«Πρέπει όταν ακούμε τους υποκριτές και τους φαύλους να μπορούμε να διακρίνουμε την υποκρισία και την φαυλότητα», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας: «Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκα αυτό που θεωρούσα ορθό και στα δικαστήρια και στο δρόμο. Αυτό ονομάζεται δικαστικός αγώνας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το να κρατά κανείς την ίδια πολιτική στάση με αυτή που είχε πριν κατέβει στον πολιτικό στίβο».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η επίθεση που δέχθηκε δεν είναι προσωπική, αλλά έχει στόχο την κυβέρνηση, καθώς θέλει να της στερήσει το ηθικό πλεονέκτημα. «Η αρχική βρομιά ότι είχα να περιμένω οικονομικό όφελος κατέρρευσε», τόνισε, κάνοντας λόγο για κατηγορία «παντελώς αστήρικτη, κατασκευασμένη από τα χαλκεία της διαπλοκής». «Πάντα το έβλεπα ως συνέχεια της πολιτικής μου δράσης. Αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα έμενα στην Ευρωβουλή, όπου θα μπορούσα και να έχω δικηγορική δράση», είπε.
Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε σχεδόν από την έναρξη της συνεδρίασης επειδή θα εισηγηθεί ο κ. Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για τις 4.000 επαναπροσλήψεις υπαλλήλων. Ο εισηγητής του Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «η παρουσία του δημιουργεί θέμα μείζονος πολιτικής ηθικής».
Αντίθετα όλα τα άλλα κόμματα παρέμειναν, παρά την κριτική που άσκησαν.
«Δεν είχαμε γνώση πόσο ενοχλεί η προσπάθεια εφαρμογής μίας πολιτικής έξω από τις μνημονιακές διαδικασίες. Ενοχλεί πάρα πολύ», δήλωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Ανεφύη αυτό το ζήτημα σε αγαστή σύμπνοια των κέντρων που εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ασυμβίβαστού ή ωφέλειας. Υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στον Γ. Κατρούγκαλο». «Ο Γ. Κατρούγκαλος, όπως και άλλοι δικηγόροι, ήταν αρωγός στους εργαζόμενους για να επαναπροσληφθούν. Θα υπήρχε πρόβλημα αν ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση. Είναι σε απόλυτη συνάφεια ότι πολίτες που με την πολιτική και επαγγελματικής τους δραστηριότητα εργάσθηκαν για να επαναπροσληφθούν οι αδίκως απολυθέντες», τόνισε.
Ο υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε ότι «σε αγαστή σύμπνοια με κάποια δελτία των 20.00, αντί να συζητάμε τι έφεραν τα νομοσχέδια, αυτό με το οποίο ασχολούνται σε πλήρη συνεννόηση μαζί σας, είναι προδιαδικαστικά ζητήματα».
Στην αναφορά του υπουργού αντέδρασε έντονα ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος όρθιος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού φωνάζοντας ότι «είναι θέμα ηθικής τάξης». «Απολύτως πολιτικά το έβαλα, δεν είχε προσωπική αναφορά», του απάντησε ο κ. Βούτσης, ενώ ο κ. Κικίλιας είπε «πολιτικά θα απαντήσω». Ο προεδρεύων Μιχάλης Κριτσωτάκης ζήτησε από τον βουλευτή της ΝΔ να καθίσει στη θέση του, κάτι το οποίο αρνήθηκε να πράξει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι οι βουλευτές της ΝΔ «ενοχλούνται γιατί θα αποδειχθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου πως η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να είναι στη λογική της διάλυσης και της απόλυσης των ανθρώπων και το νομοσχέδιο έρχεται να αποκαταστήσει αδικίες». «Ενοχλούνται γιατί αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Γιατί η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, γιατί έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, γιατί υπέγραψαν χθες τρεις μεγάλες συμφωνίες ο Αλ. Τσίπρας με τον Βλ. Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας μιλώντας επί προσωπικού τόνισε ότι «η αριστερά κάνει μπίζνα τον αντιμνημονιακό λόγο» και ο κ. Βούτσης τον ρώτησε: «Αυτοί οι εργαζόμενοι χωρίς δικηγόρο θα πήγαιναν; Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Χωρίς δικηγόρο θα πήγαιναν;». «Το είχε επάγγελμα στις εποχές του αντιμνημονίου και το εξαργυρώνει τώρα», επέμεινε ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στον Γ. Κατρούγκαλο. «Να μην ανοίξουμε και εμείς το στόμα μας», ήταν το σχόλιο του κ. Βούτση.
Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου είχε υποστηρίξει ότι παραβιάζεται ο κώδικας δεοντολογίας των μελών του υπουργικού συμβουλίου και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας ότι «υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».
«Οι πολίτες που πήγαν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους που θα πήγαιναν; Σε δικηγορικά γραφεία που ήταν υπέρ του μνημονίου και ήταν η νομική συμπαράσταση της τρόικας;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος πρότεινε «να συζητήσουμε για την ποιότητα των νομικών υπηρεσιών που προσφέρουν διάφορα δικηγορικά στην τρόικα». Υπενθύμισε ότι ελληνικά νομικά γραφεία «άνοιξαν τα μάτια της τρόικας για την μετενέργεια» και της υπέδειξαν να την καταργήσει και υποστήριξε πως «αυτό είναι το πολιτικό θέμα: οι Έλληνες νομικοί είναι συνεπίκουροι του μνημονίου».
«Ο Γ. Κατρούγκαλος δεν έχει το ηθικό ανάστημα να εισηγηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ξακαθάρισε πάντως ότι η ΝΔ δεν θα αποχωρήσει.
«Εμείς έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει η διαδικασία», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Την «θωράκιση του πολιτικού συστήματος ώστε να μην εκδηλώνεται η σύγκρουση συμφερόντων», ζήτησε ο εισηγητής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα μείνει στη συζήτηση, ενώ παρόμοια στάση κράτηση και η Χρυσή Αυγή διά του Ηλία Παναγιώταρου.
newsroom naftemporiki.gr