Απόψεις
Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 07:00

Συμμαχίες των δυνατών

Ιf you can’t beat them, join them (εάν δεν μπορείς να τους νικήσεις, πήγαινε με το μέρος τους) υποστηρίζει μια παλιά αμερικανική παροιμία, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.

Από την έντυπη έκδοση

Ιf you can’t beat them, join them (εάν δεν μπορείς να τους νικήσεις, πήγαινε με το μέρος τους) υποστηρίζει μια παλιά αμερικανική παροιμία.

Κι αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει με την Κίνα και το πρόσφατο εγχείρημα του Πεκίνου να ιδρύσει την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ) - έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό με αρχικά κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και βασικό προσανατολισμό τη χρηματοδότηση έργων στην Ασία, σε μια εποχή που οι αναπτυσσόμενες χώρες υπολογίζεται ότι χρειάζονται επενδύσεις τουλάχιστον ενός τρισ. δολαρίων ετησίως για γέφυρες, οδικούς άξονες ή σιδηροδρομικά δίκτυα.

Η ανησυχία για την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή που ασκεί η Κίνα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό, αλλά και οικονομικό σκηνικό ήταν το βασικό κίνητρο των ΗΠΑ να συστήσουν στις ενδιαφερόμενες χώρες να το σκεφθούν καλά προτού συμμετάσχουν στην ΑΙΙΒ, που για πολλούς θεωρείται «αντίπαλον δέος» για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Εν μέσω όμως ιδιαίτερα «χαλεπών» καιρών, όπου η χρηματοδότηση για επενδύσεις είναι σπάνια και η ανάγκη για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μεγαλύτερη από ποτέ, τα πολιτικά συμφέροντα επιτάσσουν συμμαχίες με οικονομικές υπερδυνάμεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Κίνα.

Τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας -σχεδόν τέσσερα τρισ. δολάρια- ίσως να αποτελούν το πιο ισχυρό «επιχείρημα» στο κάλεσμα του Πεκίνου για συμμετοχή στον νέο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Επίσης η ευκαιρία για εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, τη στιγμή που μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την αναπτυξιακή του δυναμική.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα περισσότερα από πενήντα κράτη, μεταξύ των οποίων και χώρες που κατά παράδοση ήταν στο πλευρό των ΗΠΑ, όπως Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, αλλά και Αυστραλία, έσπευσαν να στηρίξουν την ΑΙΙΒ, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να αρχίσουν προς τα τέλη του έτους.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιογκ Κιμ, προτίμησε τη διπλωματική οδό αντί του ανταγωνισμού, με την πρόσφατη δέσμευσή του για την εξεύρεση καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με την ΑΙΙΒ, στις προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας και χρηματοδότησης έργων.

Ο κ. Κιμ μίλησε για συνεργασία και με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που ίδρυσαν οι επονομαζόμενες χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική).

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε φέτος και οι συμμαχίες μας τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν έχουμε μια ελπίδα για την επίτευξη του στόχου μας να μπει τέλος στην υπερβολική φτώχεια μέσα στην επόμενη 15ετία», υποστήριξε ο κ. Κιμ.

Πίσω όμως από τις βαρυσήμαντες δηλώσεις και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και οι αέναες προσπάθειες των υπερδυνάμεων να κινήσουν προς το συμφέρον τους τα «νήματα» στην παγκόσμια σκακιέρα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ - [email protected]