Η Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ θα όφειλαν να συνεργαστούν προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Υεμένη τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ , κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στο Πακιστάν.
Η Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ θα όφειλαν να συνεργαστούν προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Υεμένη τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ , κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στο Πακιστάν.
Πολλοί παρατηρητές προέβλεπαν ότι ο κ. Ζαρίφ θα ασκήσει πιέσεις στην πακιστανική ηγεσία να απορρίψει το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στη «συμμαχία των προθύμων» αραβικών κρατών τα οποία συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ζαϊδιτών σιιτών ανταρτών στην Υεμένη, γνωστών και ως Χούτι.
«Χρειάζεται να συνεργαστούμε για να βρούμε μια πολιτική λύση. Είναι οι Υεμενίτες αυτοί που πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι για να επιλύσουν την κρίση και όλοι, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, θα όφειλαν να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή», επεσήμανε ο Ζαρίφ.
«Ο λαός της Υεμένης δεν έπρεπε να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν αεροπορικό βομβαρδισμό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα πλήγματα του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία.
Η σουνιτική μοναρχία στο Ριάντ έχει ήδη ζητήσει από το Πακιστάν να συνεισφέρει μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και χερσαία στρατεύματα στις εν εξελίξει επιχειρήσεις της συμμαχίας.
Ο Ζαρίφ δήλωσε στο Ισλαμαμπάντ ότι αντιθέτως τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου τεσσάρων πυλώνων: να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, να αρχίσει ένας ευρύς διάλογος και τελικά, να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση όσο το δυνατόν ευρύτερης αντιπροσώπευσης.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι έχει ήδη συζητήσει την πρόταση αυτή με τους ομολόγους του τού Πακιστάν, της Τουρκίας και του Ομάν.
Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η σύρραξη στην Υεμένη θα μπορούσε να μετατραπεί στο πεδίο μάχης ενός πολέμου δι' αντιπροσώπων.
Το σιιτικό Ιράν έχει δεσμούς με μέρος των ανταρτών που βομβαρδίζει η Σαουδική Αραβία, ένα σουνιτικό ουχαμπιτικό βασίλειο.
Νωρίτερα σήμερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατήγγειλαν την Τεχεράνη ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Υεμένης αλλά και ότι εμπλέκεται σε άλλες κρίσεις στον μουσουλμανικό κόσμο, με σκοπό να «εξάγει την (Ισλαμική) Επανάσταση».
Ο κ. Ζαρίφ δεν αναφέρθηκε στην κατηγορία αυτή, προειδοποίησε ωστόσο πως σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις επωφελούνται από το χάος στην Υεμένη.
«Η αλ Κάιντα και το Ντάες (σ.σ. το ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα Αραβικά) μάχονται για να καταλάβουν τον έλεγχο όσο περισσότερων εδαφών μπορούν», υπογράμμισε ο Ζαρίφ.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και σημειώνει πως σχολεία, νοσοκομεία, τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες — ο ΠΟΥ έκανε σήμερα λόγο για 643 νεκρούς και 2.226 τραυματίες, με τα θύματα στην πλειονότητά τους να είναι άμαχοι.
Τα μέλη του κοινοβουλίου του Πακιστάν συνέχιζαν σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, να συζητούν το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας που χορηγεί οικονομική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισλαμαμπάντ και όπου εργάζονται πάρα πολλοί Πακιστανοί.
Μέχρι τώρα σχεδόν όλοι οι ομιλητές τάσσονται εναντίον της εμπλοκής του Πακιστάν στον πόλεμο.
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζαρίφ και ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ του «διαλόγου μεταξύ των Υεμενιτών» για τον τερματισμό της κρίσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο