«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνάει τις χώρες για επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και έδωσε απάντηση στις ευρωπαϊκές επικρίσεις για το φλερτ με τη Ρωσία λέγοντας πως είναι «αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής». «Η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βόηθεια», ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνάει τις χώρες για επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ευρωπαϊκή λύση, σε ένα πρόβλημα, που, όπως είπε, είναι ευρωπαϊκό.
«Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση» τόνισε κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας όμως ότι η χώρα μας μπορεί να έχει χάσει οικονομική δύναμη, αλλά δεν έχει χάσει τη γεωπολιτική της δυναμική.
Στο πλαίσιο αυτό, και απαντώντας στις ευρωπαϊκές επικρίσεις για το φλερτ με τη Ρωσία, είπε πως είναι «αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη.
«Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά θα αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που μας δίνονται για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες προς όφελος του ελληνικού λαού» σημείωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πετάξει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό καράβι, «είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάτει τον άλλο έξω, τότε το καράβι θα πάει στα βράχια».
Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, έχει χρηματοοικονομικά προβλήματα, τα οποία, όμως, θα επιλύσει μέσα στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή και οικονομική συνεργασία με την Ρωσία.
Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με σκοπό την κατασκεύη ενός ελληνικού αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι με τον κ. Πούτιν συζήτησαν επίσης την δυνατότητα να αναπτυχθούν οι εμπορικές συναλλαγές, καθώς και οι τουριστικές σχέσεις και οι μεταφορές.
Είπε ακόμη ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία του Μινσκ για την ουκρανική κρίση, που είναι το κλειδί, όπως ανέφερε, για να αφήσουμε πίσω τον φαύλο κύκλο των κυρώσεων.
Η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει από την οικοδόμηση συστήματος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
Κατά την έναρξη των δηλώσεών του χαρακτήρισε ουσιαστικές και εποικοδομητικές τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, κάνοντας λόγο για πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις, που έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των χρόνων από τους κοινούς αγώνες και από κοινές πολιτιστικές παραδόσεις.
Όπως είπε, οι σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια ήταν σε συνθήκες νηνεμίας και ύφεσης, εξέφρασε όμως την πεποίθηση «ότι μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις».
Πούτιν: Η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια
Η επαναφορά των εμπορικών σχέσεων καθώς και οι τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια.
Κατά την κοινή συνέντευξη που ακολούθησε τις συζητήσεις ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις». Μάλιστα, όπως υποστήριξε η προσπάθεια θα αφορά την αποκατάσταση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ των κυρώσεων.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τομέα του εμπορίου κατά τον κ. Πούτιν ο οποίος σημείωσε ότι πέρυσι ο τζίρος του εμπορίου αποτέλεσε 4,2 δισ. δολάρια, δηλαδή μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Στην προσπάθεια επαναφοράς των εμπορικών σχέσεων ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «σ’ αυτό θα συμβάλει η διευθέτηση του κοινού σχεδίου δράσεων για το 2015-2016. Έχουμε συμφωνήσει και αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων».
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στον τομέα της ενέργειας και στην προοπτική μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου» κατά τον Ρώσο πρόεδρο.
Όπως ανέφερε και ο ίδιος τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας στο φυσικό αέριο καλύπτονται από την Ρωσία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Εκτίμησε ότι, η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας.
«Πρόκειται για θέμα που αφορά τις οικονομίες μας και αποτελεί κυρίαρχη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο Πούτιν.
Αναφορά έγινε και στον τομέα του τουρισμού όπου ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την προτίμηση των πολιτών της χώρας του στην Ελλάδα.
Στον τομέα της βιομηχανίας υπογράμμισε τις εξαγωγές προς την Ελλάδα με μεταφορικά μέσα και άλλα είδη εξοπλισμού, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα της Θεσσαλονίκης.
«Τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί το έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και το έτος της Ελλάδας στη Ρωσία. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αποβλέπουν στη διάδοση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και της ελληνικής γλώσσας στην Ρωσία» ανέφερε για το κομμάτι των πολιτισμικών δεσμών των δύο χωρών.
«Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 1.000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος. Έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Ελλάδας και θα συμβάλουμε από κοινού στον εορτασμό αυτής της επετείου. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία. Ενισχύονται οι επαφές στον τομέα του τουρισμού. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών. Πέρυσι περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα» σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σχετικά με το Κυπριακό ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μία λύση που να είναι προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».
Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα, ενώ δήλωσε «παρών» σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς».
Σύμφωνα με τον Βλ. Πούτιν η συζήτηση στράφηκε και γύρω από τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης του Μινσκ.
Ερωτηθείς για το ζήτημα των κυρώσεων σχολίασε ότι «καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις. Και η Ελλάδα επλήγη» ενώ πρόσθεσε ότι μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να τελειώσει «ο οικονομικός πόλεμος».
«Το 90% των εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία είναι αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Πάντως τόνισε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μέσω για παράδειγμα, της δημιουργία κοινών επιχειρήσεων, «αν θα ακολουθήσουμε αυτή τη πορεία δεν θα υπάρχουν προβλήματα για τους Ρώσους παραγωγούς. Θα κερδίσουν απ’ αυτό».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι «κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα θεωρείται «παράδοξο».