Πολιτική
Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 19:17

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε μία σειρά από θέματα

Πολυεπίπεδη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης το τελευταίο 24ωρο να υπερβεί το κλίμα εσωστρέφειας στο εσωτερικό, της αφενός λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων μελών της για μια σειρά από σημαντικά θέματα, αφετέρου λόγω της πίεσης από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στα δημόσια ταμεία.

Πολυεπίπεδη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης το τελευταίο 24ωρο να υπερβεί το κλίμα εσωστρέφειας στο εσωτερικό, της αφενός λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων μελών της για μια σειρά από σημαντικά θέματα, αφετέρου λόγω της πίεσης από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, σήμερα αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια μετά το Πάσχα των Καθολικών, χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, ενώ χθες Μεγάλη Δευτέρα συνεδρίασε για μία ακόμη φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Θέμα της συνάντησης η ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις εν όψει της αυριανής διήμερης συνεδρίασης του Euro Working Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμπλουτισμός της λίστας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει στο μυαλό της τη «μεγάλη» διαπραγμάτευση του Ιουνίου και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει στην παρούσα φάση όλα της τα όπλα στο τραπέζι.      

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη Μόσχα (αναμένεται να φτάσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας), όπου αύριο Μεγάλη Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ, αν και η Ελλάδα δεν ζήτησε χρηματική βοήθεια «το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί στις αυριανές συνομιλίες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι «χρέος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και γι' αυτό εμβαθύνει τις διμερείς της σχέσεις με μια σειρά από χώρες εκτός Ε.Ε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, με σημαντικές προεκτάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο προΐσταται ο Π. Λαφαζάνης καταγγέλλει την «Eldorado Gold», στις Σκουριές Χαλκιδικής ότι «αξιοποιώντας τους εργαζόμενους, δρα ως κράτος εν κράτει και προχωρά σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα».

Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ο οποίος μίλησε για κουκουλοφόρους με μπουλόνια που αντιδρούν στην παρουσία της εταιρείας στην περιοχή και πέταξε το μπαλάκι στο Μαξίμου καλώντας το να αντιμετωπίσει πολιτικά το θέμα λαμβάνοντας αποφάσεις. Τη στάση της Αστυνομίας στα επεισόδια είχε «καταδικάσει» τόσο η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική όσο και η βουλευτής Κ. Ιγγλέζη.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι ο κ. Πανούσης «οφείλει και έχει την υποχρέωση, ως υπουργός αρμόδιος γι’ αυτά τα ζητήματα, να τα θέτει, να θέτει τις ανησυχίες του και προς το Υπουργικό Συμβούλιο και μέσα στην Βουλή, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα, με ευθύνη προφανώς του κ. Πανούση». Ωστόσο το γεγονός ότι ο κ. Πανούσης έκανε την επίμαχη δήλωση μέσω άρθρογραφίας του στα «ΝΕΑ» και ζητά πολιτική λύση στο θέμα των καταλήψεων, μόνο ως «άδειασμα» του αρμόδιου υπουργού μπορεί να εκληφθεί. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στη Βουλή στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει παραπάνω ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας από όσα πραγματικά χρειάζεται, σημειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως για την κυβέρνηση είναι ανοικτό το θέμα του «βασικού μετόχου» λέγοντας ότι θέματα όπως «το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα ασυμβίβαστα ο βασικό μέτοχος πρέπει να συζητηθούν».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ