Στη Μόσχα μεταβαίνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στη Μόσχα μεταβαίνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο 7ος Έλληνας πρωθυπουργός που μεταβαίνει στη Ρωσία, θα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, την αναπληρώτρια υπουργό οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Την ίδια ώρα ξεκινά αύριο η διήμερη κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες εν μέσω δημοσιευμάτων τόσο στον εγχώριο όσο και στον διεθνή Τύπο για νέο κύκλο πιέσεων προς την κυβέρνηση, ειδικά από την πλευρά του ΔΝΤ μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ-Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον, για αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση επιμένει στις «κόκκινες» γραμμές της και προσδοκά τη χαλάρωση της πίεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με μια ουσιαστική αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα και όχι με «μαρτύριο της σταγόνας» που γίνεται μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα εκτιμά ότι θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τη συμφωνία του Ιουνίου, έχοντας λύσει το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Ωστόσο προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και στο εσωτερικό της, τόσο με τις διαφοροποιήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Πανούση για τις καταλήψεις από αντιεξουσιαστές και για την κατάσταση στις Σκουριές Χαλκιδικής, όσο και με την επιτροπή για το χρέος και την εξεταστική για τα μνημόνια.
Μετά τη διαφοροποίηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα η αποτυχία του πολιτικού συστήματος, η αποτυχία της Δημοκρατίας και η αποτυχία της Δικαιοσύνης να αποκαθίστανται με εξεταστικές επιτροπές, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στη Βουλή δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, για την κατάργηση του λεγόμενου «κουκολονόμου» και της λήψης DNA.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των καταλήψεων από τους αντιεξουσιαστές και των γεγονότων στις Σκουριές. Και στα δύο ο αρμόδιος υπουργός επιμένει ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση, πριν επέμβει η αστυνομία. Επί της ουσίας ο κ. Πανούσης, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνει ότι τα χέρια του είναι δεμένα και ότι το Μαξίμου είναι εκείνο που πρέπει να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ