Πολιτική
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2004 07:00

Πρόγνωση καιρού

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αρχικά στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα με χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές και καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές, προβλέπει για σήμερα Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βόρειοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυλλωδεις και στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση που το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και από το απόγευμα και στην υπόλοιπη χώρα.

Αναλυτικά,

* Μακεδονία, Θράκη : Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι βόρειοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Θερμοκρασία από μείον 8 έως μείον 2 βαθμούς.

* Δυτική Ελλάδα : Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και αργότερα και στα πεδινά. Ανεμοι βόρειοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στο ιόνιο θυελλώδεις. Θερμοκρασία από μείον 3 έως 9 βαθμούς, με πτώση από το απόγευμα.

* Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος : Νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Αργότερα θα χιονίσει και στα πεδινά της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς. Ανεμοι από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και αργότερα πολύ ισχυροί. Θερμοκρασία από μείον 2 έως 10 βαθμούς. Σημαντική πτώση από το μεσημέρι.

* Κυκλάδες, Κρήτη : Νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Το βράδυ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πιθανόν και σε πεδινές περιοχές των Κυκλάδων. Ανεμοι νοτιοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις που από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς. πτώση από το απόγευμα.

* Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα : Νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Αργότερα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ανεμοι νοτιοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί που το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς. Πτώση από το απόγευμα.

Σήμερα στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγιδες. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και από αργά το απόγευμα στα πεδινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί που αργότερα θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς, ενώ σημαντική πτώση θα σημειώσει από το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και αργότερα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 3 έως 1 βαθμούς.

Για αύριο Παρασκευή στη Βόρεια Ελλάδα τοπικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις. Στη Δυτική Ελλάδα τοπικές νεφώσεις με χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας κυρίως στα νοτιοδυτικά, ενώ υπάρχει πιθανότητα καταιγίδων στα νησιά του Ιονίου.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με χιονοπτώσεις που κατά τόπους στην Ανατολική Στερεά, Εύβοια, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανώς τα νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα θα είναι πολύ ισχυρές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νοτιότερες θαλάσσιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν όρειοι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και στα πελάγη τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί ολικός παγετός. Η θερμοκρασία θα παραμείνει όλο το 24ωρο κάτω απο το μηδέν.