Την αποκλιμάκωση του ασφυκτικού κλίματος των τελευταίων ημερών σε σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα εν όψει της 9ης Απριλίου επιχείρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, διατηρώντας ταυτόχρονα την όποια πίεση προς την πλευρά των δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Απριλίου.
Την αποκλιμάκωση του ασφυκτικού κλίματος των τελευταίων ημερών σε σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα εν όψει της 9ης Απριλίου επιχείρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, διατηρώντας ταυτόχρονα την όποια πίεση προς την πλευρά των δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Απριλίου.
Κύκλοι του Μαξίμου, αμέσως μετά το πέρας της τρίωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου, υπό τον Πρωθυπουργό , άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι η διήμερη συνεδρίαση στις 8 και 9 Απριλίου δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες ώστε να αναμένει την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.
Ένα μήνυμα που έστειλαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Μάρδας, που σε πρωινή του συνέντευξη στο Mega ξεκαθάρισε ότι η καταβολή της δόσης του ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου είναι εξασφαλισμένη, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τελειώνουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν νομίζω, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις αφού, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, οι δύο πλευρές πλέον γνωρίζουν καλά τα σημεία στα οποία διαφωνούν και τα σημεία που υπάρχουν συγκλίσεις ώστε να μπουν και στην ουσία της διαπραγμάτευσης.
Πάντως ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας χθες στον Real fm, απηύθυνε έκκληση προς τους εταίρους να αποδεχτούν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα έχουν απασφαλίσει μία χειροβομβίδα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Υπ αυτήν την έννοια, κρίσιμη παραμένει η διήμερη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 8 και 9 Απριλίου. Τόσο για το αν η κυβέρνηση θα κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της «ικανοποίησης» αιτημάτων των δανειστών, όσο και αν η άλλη πλευρά θα αντιληφθεί ότι υφεσιακά μέτρα όπως μείωση συντάξεων και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων δεν μπορεί να γίνουν δεκτά από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο, λίγο πριν τη κρίσιμη συνεδρίαση, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το οποίο, σε δημοσίευμά του, στο οποίο επικαλείται ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η Αθήνα έστειλε βελτιωμένη λίστα, με έσοδα «τα οποία φαίνεται να μην είναι ρεαλιστικά αλλά τουλάχιστον τώρα υπάρχουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει πρόοδος αν και ακόμα υπάρχει δρόμος να διανύσουμε».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ