Πολιτική
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2004 11:49

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα

ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ από τα χιόνια είναι η Αττική, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των αυτοκινήτων στις περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Κλειστό είναι το ρεύμα ανόδου της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από την Κηφισιά μέχρι το 70ό χιλιόμετρο, ενώ με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα.

Κατά διαστήματα διακόπτεται η κυκλοφορία και στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος του Αιγίου.

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ, από την Παλαιά Πεντέλη και τον Διόνυσο προς τη Νέα Μάκρη.

Αδιάβατοι είναι οι δρόμοι από Καλύβια για Μαρκόπουλο και Κερατέα και από Μαρκόπουλο για Πόρτο Ράφτη.

Κλειστός είναι και ο περιφερειακός Λυκαβηττού στο ύψος Σαρανταπόρου από πτώση δένδρων.

Σημειωτόν κινούνται τα αυτοκίνητα σε Μεσογείων, Κηφισίας, Αττική Οδό από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Ελευσίνα, σε όλα τα βόρεια προάστια, Μαραθώνος, Σχιστού, Βάρης και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών.

Ελεύθερη είναι διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια στην Αττική Οδό μέχρι να υποχωρήσει η κακοκαιρία.

Κλειστές είναι η Μαρκοπούλου-Λαυρίου, η παλαιά Αθηνών-Θηβών, η Φυλής μετά το γήπεδο του Ακράτητου και η γέφυρα της διασταύρωσης Κηφισού με την Αθηνών.

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να μην κυκλοφορούν εάν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εκατό εγκλωβισμένα Ι.Χ. είναι στην Αθηνών-Λαμίας στον σταθμό Σείριο.

Πεντακόσιες νταλίκες είναι αποκλεισμένες στο ύψος του Κάστρου στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και καταβάλλονται προσπάθειες να διατηρηθούν ανοιχτές οι προσβάσεις στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συντονιστικού Κέντρου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου θα γίνει έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού διϋπουγικού οργάνου.

Η Τροχαία εδώ και λίγη ώρα εκτρέπει τα οχήματα στην Αθηνών-Κορίνθου από παρακαμπτήριο, καθώς έχει διπλώσει νταλίκα στον Σκαραμαγκά.

Τα δρομολόγια του ηλεκτρικού γίνονται μόνο από τον Πειραιά στον σταθμό της Ομόνοιας. Κανονικά κινούνται οι συρμοί του μετρό, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια του ΟΣΕ εκτός από την γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα που παραμένει εκτός λειτουργίας.

Ελάχιστα δρομολόγια, κυρίως στα νότια προάστια κάνουν τα λεωφορεία.

Τριάντα οδηγούς έχουν απεγκλωβίσει οι άνδρες της Πυροσβεστικής από την Αττική Οδό και την Αθηνών-Λαμίας, όπου έχει παγιδευθεί και ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ με 10 επιβάτες.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 50 κλήσεις για μεταφορά νεφροπαθών σε νοσοκομεία και επί ποδός βρίσκονται 300 άνδρες με 100 οχήματα.

Τέσσερα ερπυστριοφόρα του στρατού κατευθύνονται προς την εθνική Αθηνών-Λαμίας όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Κλειστό μέχρι τις 8 μ.μ. το αεροδρόμιο

Πολύ σοβαρότερα, από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, εξαιτίας της κακοκαιρίας, με πυκνή χιονόπτωση που συνεχίζει να πλήττει την περιοχή των Σπάτων.

Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι τις 8 μ.μ., οπότε θα εκτιμηθούν τότε τα νέα δεδομένα του καιρού και θα ληφθεί απόφαση αν θα λειοτουργήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Τα συνεργεία του αεροδρομίου εργάζονται από το πρωΐ πυρετωδώς, προκειμένου να διανοίξουν τουλάχιστον τον ένα διάδρομο, αλλά εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Παράλληλα, η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Οι αρχές του αεροδρομίου καλούν τους επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν σήμερα, να μην προσέρχονται και προηγουμένως να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρίες για να ενημερωθούν πότε και αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πτήση τους.

Κλειστά είναι και τα αεροδρόμια σε Ηράκλειο, Λήμνο, Σάμο και Μύκονο.

Απογορεύθηκε ο απόπλους

Προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Αγκυροβολημένα παραμένουν τα πλοία σε Πειραιά και Ραφήνα, ενώ προβλήματα υπάρχουν στα περισσότερα πορθμεία. Ανοιχτό είναι το Ρίο-Αντίρριο.

Προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση σε Βόρειο Εύβοια, Σίφνο, Σέριφο, Φούρνους, Τήνο, Ανδρο και στην Αττική σε Ραφήνα, Κάλαμο, Φυλή και Μαγούλα.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά είναι τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί και οι παιδικοί σταθμοί της Αττικής και κλειστά έμειναν τα σχολεία σε Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Βοιωτία. Δεν λειτουργούν τα Πανεπιστήμια και τα δικαστήρια, πλην των Αυτόφωρων.

Η ύφεση των φαινομένων έχει αρχίσει από τη Μακεδονία, ενώ εντονότερα είναι τα προβλήματα στη Βόρειο Ελλάδα.

Μέχρι το μεσημέρι θα συνεχιστεί η χιονόπτωση στην Αττική και μετά θα αρχίσει η εξασθένηση, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Το μέτωπο της κακοκαιρίας κατευθύνεται προς τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ενας 70χρονος, ο Θεόδωρος Πατσινακίδης, έχασε τη ζωή του στη Λαμία, όταν το Ι.Χ. που οδηγούσε ο γιός του έπεσε πάνω σε κολώνα λόγω του παγετού.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Noμαρχία Αθηνών : 210-6984000

Noμαρχία Ανατ. Ατικής : 210-6665339

Νομαρχία Δυτ. Αττικής : 210-5561240

Νομαρχία Πειραιώς : 210-4148503

Bλάβες

ΔΕΗ : 1253

ΕΥΔΑΠ: 1202

ΟΤΕ: 124

Περισσότερα τηλ. στην υπηρεσία "Business Info" http://www.naftemporiki.gr/businessinfo/categ.asp?categ=%D7%D1%C7%D3%C9%CC%C1