Πολιτιστικά
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 22:23

Ελληνικά Όσκαρ: Ένα βραβείο που δεν αναγνώστηκε

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αναγγέλλει έναν ακόμη νικητή των κινηματογραφικών βραβείων, του οποίου το όνομα «εκ παραδρομής», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας, «δεν αναγνώστηκε κατά την τελετή απονομής των βραβείων».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), αναγγέλλει έναν ακόμη νικητή των κινηματογραφικών βραβείων, του οποίου το όνομα «εκ παραδρομής», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας, «δεν αναγνώστηκε κατά την τελετή απονομής των βραβείων», που πραγματοποιήθηκε την  Δευτέρα 30 Μαρτίου.

Πρόκειται για τον Felizol, κατά κόσμο Γιάννη Βεσλεμέ, μουσικό και σκηνοθέτη της ταινίας «Νορβηγία», ο οποίος ισοψήφησε στην κατηγορία του Βραβείου Πρωτότυπης Μουσικής με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο, δημιουργό της μουσικής στην ταινία «Το Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.
«Η τελετή απονομής, εξάλλου, είναι η στιγμή κατά την οποία γνωστοποιούνται δημοσίως για πρώτη φορά όλοι οι νικητές των βραβείων της ΕΑΚ. Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, και στον Felizol-Γιάννη Βεσλεμέ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΑΚ.

«Νορβηγία»

Με το βραβείο FIPRESCI από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και διακρίσεις σε άλλα Φεστιβάλ, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ, γνωστού ως Felizol, με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Αλεξία Καλτσίκη, Ντάνιελ Μπόλντα, Σόφη Ζαννίνου, Μάρκο Λεζέ, Βασίλη Καμίτση, Κρις Πρότιν και Γιάννη Μπονσταντζόγλου, μας συστήνει έναν βρικόλακα, που ζει στην Αθήνα, τη δεκαετία του ’80. Φωτοφοβικός, διψασμένος, αλλά και δεινός χορευτής, θέλει μόνο ένα «ζεστό κορίτσι», που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

Ο Γιάννης Βεσλεμές εξηγεί για την ταινία φαντασίας και τον ήρωά της: «Ο Ζανό είναι βαμπίρ. Ένας Έλληνας βρικόλακας, που χορεύει για να ζει, πίνει αίμα για να επιβιώνει. Η καρδιά του είναι παγωμένη, αλλά αυτός είναι πυρακτωμένος σαν το κέντρο της Γης. Καίγεται κάθε βράδυ σαν να μην υπάρχει αύριο. Η “Νορβηγία” είναι ένα τραγούδι για την παγωμένη χώρα που κατεβαίνει στη Μεσόγειο, ένας κόσμος που κινείται παράλληλα με τον δικό μας, ένας ρυθμός που αρνείται να σταματήσει».

Για να «ντύσει» μουσικά αυτή την παράξενη ιστορία, ο Γιάννης Βεσλεμές δημιούργησε ένα vintage σάουντρακ με βάση αναλογικά συνθεσάιζερ και drum machines. Ανάμεσα στα κομμάτια της ταινίας ξεχωρίζουν  το «Ντράκουλα», σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη με τη φωνή του Τζων Στάκα,  και το «Νορβηγία» του συγκροτήματος  «Χωρίς Περιδέραιο» - Νίκος Αγγελής φωνή και πλήκτρα, Κώστας Κόλλιας πλήκτρα και Παντελής Πετρονικολός κιθάρα -, από τον έναν και μοναδικό δίσκο τους, με τίτλο «Χορός για Μουσική» (1985).

naftemporiki.gr