Πολιτική
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 20:25

Διαξιφισμοί στη Βουλή για την είσοδο αντιεξουσιαστών στο προαύλιο του Κοινοβουλίου

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή το πρωινό περιστατικό της εισόδου στο προαύλιο της Βουλής ομάδας αντιεξουσιαστών, οι οποίοι ανήρτησαν πανό, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή το πρωινό περιστατικό της εισόδου στο προαύλιο της Βουλής ομάδας αντιεξουσιαστών, οι οποίοι ανήρτησαν πανό, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα.

Το θέμα έθεσε σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την οποία ζήτησε επίμονα να τοποθετηθεί «αν θεωρεί φυσιολογικό και λογικό να υπάρχει εισβολή στο ναό της Δημοκρατίας».

Μάλιστα, ο βουλευτής είπε πως η Βουλή τελούσε στην πραγματικότητα υπό κατάληψη, καθώς ο ίδιος εκείνη την ώρα επιχείρησε να εξέλθει, κάτι που δεν του επιτράπηκε λόγω του ότι είχαν κλείσει οι πόρτες στο μέγαρο του Κοινοβουλίου. «Πίστεψα ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν το πίστευα αυτό που συνέβαινε. Είναι πρωτοφανές να γίνεται εισβολή στη Βουλή» είπε ο κ. Κυριαζίδης.

Απαντώντας η κ. Κωνσταντοπούλου, επανέλαβε τη θέση της περί ειρηνικής διαμαρτυρίας.

«Δεν πρόκειται περί καμίας εισβολής, οφείλατε να μην ενημερώνεστε από παραπολιτικά, που επιχείρησαν διαστρέβλωση μιλώντας περί δήθεν εισβολής, αλλά από την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής» είπε, προσθέτοντας πως η ίδια δεν βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη Βουλή, αλλά την καλύπτει πλήρως η καταγραφή του περιστατικού από τη φρουρά της Βουλής, στην οποία και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι η καταγραφή του γεγονότος δεν αφορά επουδενί εισβολή, αλλά είσοδο 15 πολιτών με πανό και ειρηνική αποχώρησή τους, ενώ δεν υπήρξε καμία απόπειρα βλάβης ούτε σε πρόσωπα ούτε στον χώρο.

Η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου δεν κάλυψε τον βουλευτή, ο οποίος εξακολούθησε να τη ρωτά αν θεωρεί το επεισόδιο φυσιολογικό, για να απαντήσει εκ νέου η πρόεδρος ότι η φρουρά έκλεισε ως όφειλε τις εισόδους του κτηρίου, ενώ οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο πλαίσιο του συνταγματικού τους δικαιώματος. Επανέλαβε ακόμη πως περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της τη Φρουρά της Βουλής, «παρότι το ένα τρίτο της δύναμής της αφορά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα».

Καθώς ο βουλευτής εξακολούθησε να διαμαρτύρεται δείχνοντας να μην ικανοποιείται από τις απαντήσεις της προέδρου και να διακόπτει τον λόγο της, ρωτώντας την αν θεωρεί ομαλό αυτό που έγινε, η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως «ο τρόπος αυτός είναι φασιστικός, εκτός εάν θέλετε σκοπίμως να διακόψετε την επιτροπή και το τόσο σοβαρό θέμα που πραγματεύεται και να δυναμιτίσετε τη συζήτηση». Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, πως «ορισμένοι θέλουν κλούβες και άλλου είδους υπηρεσίες στη Βουλή, εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό».

«Κι εσείς δεν είστε εισαγγελέας. Δεν είμαστε σε ιερά εξέταση. Είστε πρόεδρος όλων μας και οφείλετε να μας προστατεύετε. Προεδρεύετε ολοκληρωτικά» επανήλθε ο κ. Κυριαζίδης. «Δεν σας το επιτρέπω» είπε η πρόεδρος. «Μου είναι αδιάφορο» επανήλθε ο βουλευτής.

«Πυροσβεστικά» έδρασε ο λόγος του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε να μην συνεχιστεί το θέμα αυτό, αφού θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, παρότι επισήμανε ότι συμφωνεί σε πολλά με τον κ. Κυριαζίδη και σημείωσε ότι «δεν έχει ξανασυμβεί αυτό».

«Μπορεί μερικοί να θέλουν να φέρουμε τα ΜΑΤ και τα τανκς. Δεν είναι στη δική μας λογική αυτά. Μπορεί να μην συμφωνούμε μαζί τους (σ.σ. τους διαμαρτυρόμενους), αλλά έχουμε διαφορετική αντίληψη» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θέμα παρέπεμψε η βουλευτής του κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας πως οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν σχέση με την έκφραση της γνήσιας διαμαρτυρίας του λαϊκού κινήματος, ενώ το ΚΚΕ διαφωνεί και με όσους εκφράζουν τη στήριξή τους σ' αυτές.

Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, ζήτησε την αποπομπή του κ. Κυριαζίδη από την Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, διότι «δεν ταιριάζει το προφίλ του» και οι απόψεις του είναι «φασιστικές, χυδαίες και ρατσιστικές».

«Τώρα ξεπεράσαμε τα εσκαμμένα» παρενέβη ο Νικήτας Κακλαμάνης, για να πάρει τον λόγο η κ. Κωνσταντοπούλου η οποία και ζήτησε «να διαγραφούν τα προηγούμενα» και παρακάλεσε να λήξει το θέμα ώστε η Επιτροπή να συγκεντρωθεί στον σκοπό της, «ο οποίος είναι πάνω από κάθε άλλο θέμα».

Πηγή: ΑΜΠΕ