Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς, τη στρατηγική και τις επιλογές της, αλλά και ειδικότερα στον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής, με αφορμή την Ολομέλεια της Δευτέρας, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ.
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς, τη στρατηγική και τις επιλογές της, αλλά και ειδικότερα στον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής, με αφορμή την Ολομέλεια της Δευτέρας, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ.
Με δεδομένο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια θα ξεκινά από το 2009, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με ένα κομμάτι της ελληνικής δεξιάς, αναφέροντας πως ένα μέρος της είναι οι ΑΝΕΛ και ο Κώστας Καραμανλής.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «βλέπει» προσπάθεια προστασίας του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του και ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει «ηγεμονική» διείσδυση στον χώρο της συντηρητικής παράταξης, όπως κάνει και στον χώρο της «παλαιοπασοκικής» αντίληψης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε γιατί αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης για εξεταστική από τον ΣΥΡΙΖΑ μια ημέρα αφότου ο Πρωθυπουργός ζήτησε συστράτευση της αντιπολίτευσης και χαρακτήρισε «πολιτική πρόκληση» το ότι δεν περιλαμβάνεται η περίοδος πριν από το 2009, δηλαδή τα αίτια της κρίσης.
Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την πρόταση γιατί θέλει ένα βήμα για να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για να καταγραφεί ιστορικά «η προσπάθεια και όλος ο αγώνας μας, γιατί προσφέραμε την αποφυγή της απόλυτης καταστροφής».
Πρόσθεσε ότι θέλει συζήτηση έντιμη και ιστορική για την κρίση, όχι για το μνημόνιο «ξαφνικά», χωρίς να έχει χρονικό όριο η διερεύνηση αλλά να εκτείνεται και πέραν των πρόσφατων εκλογών, «γιατί βαδίζουμε πλησίστιοι στο Μνημόνιο 3».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι εκείνος θα έλεγε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα αίτια της κρίσης από την ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά σίγουρα από το 2004 γιατί, όπως τόνισε, η κρίση κορυφώθηκε την περίοδο 2004-2009 και «παρελήφθη η “βόμβα” από το ΠΑΣΟΚ».
Αναφορικά με την κ. Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί συνιστά πρόσθετη θεσμική επιβάρυνση, δεν διευκολύνει τη λειτουργία της Βουλής και πως το να υπάρχει μια επιβάρυνση της ατμόσφαιρας δεν βοηθά κανέναν και ότι είναι πρωτίστως βλαπτικό για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του.
Υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι για να διευκολύνει τη δημιουργία συναινέσεων, για να απαλύνει τις εντάσεις, για να προστατεύει την αντιπολίτευση και ευχήθηκε στην κ. Κωνσταντοπούλου να καταλάβει τη μεγάλη ευκαιρία που της έχει δοθεί, όπως είπε, προσθέτοντας ότι «είναι μία νέα σε ηλικία γυναίκα, με πολλά προσόντα, έχει την ικανότητα τη διανοητική να αντιληφθεί τι συμβαίνει, αλλά χρειάζεται και μία άσκηση συναισθηματική και χαρακτηριολογική».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε για τίποτα. Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το προνοιακό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει όμως την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, όπως είπε, χαρίζει φορολογικά πρόστιμα σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής. «Θα δούμε τώρα ποιοι θα ωφεληθούν» συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμα πως αν ο πρωθυπουργός θέλει να προσχωρήσει στην εθνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ «ας το πει και ας το κάνει, αλλά να το κάνει σωστά, έγκαιρα και με αποτέλεσμα», ενώ είπε ότι αν θεωρεί ότι έχει εντολή να προχωρήσει σε μετωπική ρήξη και να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης να το πει, αλλά να μην το κάνει γιατί «δεν έχει τέτοια εθνική και κοινωνική εντολή».
«Αυτό που δεν είναι γραμμή», πρόσθεσε, «είναι η καθυστέρηση, η διολίσθηση, το χάσιμο του χρόνου, το σύρσιμο, που τρώει τις σάρκες τη χώρας».
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι οι «κόκκινες» γραμμές που ανέφερε ο κ. Τσίπρας ήταν αυτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι δεν προχώρησε από το σημείο που είχε αφήσει τη διαπραγμάτευση η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ότι «τα κατέστρεψε όλα ως πλαίσιο, δημιούργησε καχυποψία, ξανακρεμαστήκαμε στα μανταλάκια, υποβαθμίστηκε η χώρα και βγάλαμε τα μάτια μας και μένουμε στο ισχύον Μνημόνιο, αγωνιζόμαστε να πάρουμε δόση», για να καταλήξει ότι η προοπτική είναι ένα νέο μνημόνιο με την ονομασία «αναπτυξιακή συμφωνία».
Υποστήριξε, τέλος, ότι δεν γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση αλλά επικοινωνιακή πολιτική και ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει την πολιτική αυτοσχεδιάζοντας, «κάθε εβδομάδα έχουν μια άλλη λίστα, μια άλλη ιδέα».
Πηγή: ΑΜΠΕ