Κόσμος
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 08:29

Φιλιππίνες : Μάχη μεταξύ κυβερνητικών-ανταρτών, δύο νεκροί

Δύο κομμουνιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχη με κυβερνητικά στρατεύματα στις κεντρικές Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος.

Ο Συνταγματάρχης Νέστορ Ανονουέβο δήλωσε ότι η μάχη ξέσπασε λίγο πριν το ξημέρωμα της Κυριακής όταν περίπου 50 αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό απόσπασμα στα περίχωρα της πόλης Χιμαμαγιαλάν της επαρχίας Νέγκρος Οξιντεντάλ, περίπου 570 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας Μανίλα.

«Ενας στρατιώτης, ένας άνδρας της πολιτοφυλακής και μια γυναίκα τραυματίσθηκαν επίσης στη μάχη που διήρκεσε περίπου μια ώρα», είπε. Οι αντάρτες «έκλεψαν πέντε τουφέκια», πρόσθεσε.

Το επεισόδιο σημειώθηκε μια ημέρα αφού διαπραγματευτές της κυβέρνησης και των κομμουνιστών ολοκλήρωσαν πέντε ημέρες επίσημων συνομιλιών στο Οσλο της Νορβηγίας, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες το Μάρτιο. Οι δύο πλευρές επίσης συμφώνησαν στην υιοοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο την βελτίωση της ατμόσφαιρας για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στο μεταξύ, στη νότια επαρχία Μιντανάο, κυβερνητικοί στρατιώτες συνέλαβαν έξι κομμουνιστές αντάρτες σε επιδρομή.

Η κομμουνιστική εξέγερση στις Φιλιππίνες διαρκεί από τη δεκαετία του 1960, και είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες στην Ασία.