Πολιτική
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 11:48

Α' Θεσσαλονίκης : 4,2% προηγείται η Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ

Κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες στην Α' εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, προηγείται τρεις εβδομάδες πριν από της εκλογές η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ.

Η έρευνα έγινε από την εταιρεία KAPPA Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και «Αγγελιοφόρος».

Η πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα, δίνει 36,8% στη ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 32,6%.Το ΚΚΕ 4,8%,ο ΣΥΝ 3,2%,το ΛΑΟΣ 2,5% και το ΔΗΚΚΙ 1,4%.

Στο ερώτημα της καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού η έρευνα δίνει προβάδισμα κατά 1,6 στον Γιώργο Παπανδρέου έναντι του Κώστα Καραμανλή. Έτσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται από το 37,9% των ερωτηθέντων ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 36,3% που ψηφίζει τον πρόεδρο της ΝΔ. Τρίτος αναδεικνύεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης με ποσοστό 3,6% και ακολουθούν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με 3%, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 2,7% και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με 2,6%.

Περίπου 12% του δείγματος δηλώνει ότι δεν θεωρεί κανέναν από τους προαναφερθέντες κατάλληλο για τη θέση του πρωθυπουργού.

Στο ερώτημα για το βαθμό ικανοποίησης των Θεσσαλονικέων για τη μέχρι τώρα πορεία των δύο πολιτικών αρχηγών το 47,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τη μέχρι στιγμής πορεία του Γιώργου Παπανδρέου και το 48,2% δηλώνει ικανοποιημένο από την πορεία του Κώστα Καραμανλή.

Σημαντικό είναι το προβάδισμα του Γιώργου Παπανδρέου έναντι του Κώστα Καραμανλή στους αναποφάσιστους καθώς το 50% δηλώνει ικανοποιημένο ή μάλλον ικανοποιημένο από τη μέχρι στιγμής πορεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έναντι 30% που δηλώνει ικανοποιημένο ή μάλλον ικανοποιημένο από την πορεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η έρευνα δείχνει και τα ποσοστά των υποψηφίων των δύο κομμάτων.

Από τη Ν.Δ. προηγούνται οι Γ. Ορφανός, Κ. Γκιουλέκας, Γ. Ιωαννίδης, Ελενα Ράπτη, Στ. Παπαθεμελής, Στ. Καλαφάτης, Σ. Κούβελας.

Από το ΠΑΣΟΚ προηγούνται οι Ε. Βενιζέλος, Α. Τσοχατζόπουλος, Χ. Καστανίδης, Χρύσα Αράπογλου, Γ. Μαγκριώτης, Ν. Γκεσούλης, Εύα Καϊλή.

Η έρευνα έγινε το διάστημα από 10 μέχρι και 13 Φεβρουαρίου, μετά δηλαδή την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ακριβώς την περίοδο που ανακοινώθηκαν οι συνεργασίες Μάνου-Ανδριανόπουλου και Δαμανάκη-Ανδρουλάκη με το ΠΑΣΟΚ.

Έγινε σε δείγμα 813 νοικοκυριών στην Α' Θεσσαλονίκης, με προσωπικές συνεντεύξεις και με τη μέθοδο της κάλπης, ως προς την πρόθεση της ψήφου.

Σύμφωνα με την εταιρεία η μέθοδος της δειγματοληψίας ήταν τυχαία πολυσταδιακή με quotas ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά.