Πολιτική
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 11:20

Αλ. Τσίπρας: Στηρίξτε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Να συμφωνήσει με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές, κάλεσε την αντιπολίτευση χθες το βράδυ από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Να συμφωνήσει με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές, κάλεσε την αντιπολίτευση χθες το βράδυ από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, στο κλείσιμο της συζήτησης, την οποία προκάλεσε ο ίδιος, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει σε μείωση μισθών και συντάξεων, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Νωρίτερα κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, σημειώνοντας ότι η «αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης» και «αδειάζοντας» το υπουργείο Οικονομικών, κύκλοι του οποίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισαν ότι «ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει», αλλά δεν απέκλειαν φέτος «να παραμείνει ως έχει».

Σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στο Brussels Group, αλλά και να απαντήσει στα δημοσιεύματα, κυρίως από το εξωτερικό, ότι δεν γίνεται δεκτή η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση σημειώνει ότι οι συζητήσεις «συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται –και από τις δύο πλευρές- ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τριβές μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής (Ε. Παναρίτη, Γ. Χουλιαράκης) «αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα» και καταλήγουν ότι η ελληνική πλευρά «έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες». «Σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες», προσθέτουν.

Επίσης σημειώνουν ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που διέρρευσαν στον Τύπο «ανταποκρίνονται σε αρκετές περιπτώσεις σε σημεία της λίστας που έχει στείλει η κυβέρνηση στo  Brussels Group», αλλά τονίζουν ότι «υπάρχουν σημαντικά περισσότερες και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση».

Ωστόσο και χθες, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του, τουλάχιστον για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων. Η χθεσινή συζήτηση κράτησε πολύ παραπάνω από όσο προέβλεπε το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, με βάση το οποίο διεξήχθη, αλλά κατέληξε στην αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δια ασήμαντον αφορμή», όπως έλεγε χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για μια ακόμη φορά, πνέουν μένεα κατά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, την οποία και κατηγορούν (επειδή έδωσε το λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο να μιλήσει επί προσωπικού) ότι συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι όπως αρμόζει στον θεσμικό της ρόλο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ