Τα οφέλη υγείας από τη μεσογειακή διατροφή είναι καταγεγραμμένα εδώ και καιρό, ωστόσο μία νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων αποκαλύπτει πως η γνωστή μας δίαιτα αφήνει αισθητά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τις αντίστοιχες στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.
Τα οφέλη υγείας από τη μεσογειακή διατροφή είναι καταγεγραμμένα εδώ και καιρό, ωστόσο μία νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων αποκαλύπτει πως η γνωστή μας δίαιτα αφήνει αισθητά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τις αντίστοιχες στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουέλβα στην Ισπανία ανέλυσε τα αποτυπώματα άνθρακα της καθημερινής διατροφής στην Ισπανία και τη συνέκρινε με αυτές στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες αγγλόφωνες χώρες.
Ένα αποτύπωμα άνθρακα εκφράζει την ποσότητα ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, διάφοροι άλλοι αέριοι ρύποι συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, όπως το μεθάνιο. Κάθε ένας από αυτούς χαρακτηρίζεται από ένα δυναμικό υπερθέρμανσης που μπορεί να εκφραστεί σε μονάδες διοξειδίου του άνθρακα
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία διεθνή προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κάθε άποψη, ακόμα και το οικογενειακό περιβάλλον και την καθημερινή μας δίαιτα», δήλωσε η Ροζάριο Βιδάλ, επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 448 μεσημεριανά γεύματα και 448 δείπνα στο νοσοκομείο Χουάν Ραμόν Χιμένεθ στην Ουέλβα καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους, με θερμιδική αξία 2.000 θερμίδων. Σύμφωνα με τη Βιδάλ τα γεύματα αρκούν για να γίνει ικανοποιητική αναγωγή, καθώς περιλαμβάνουν παραδοσιακά πιάτα που συναντώνται σε κάθε σχολείο, εστιατόριο ή ισπανικό νοικοκυριό.
Η έρευνα έδειξε πως το μέσο ημερήσιο αποτύπωμα άνθρακα ήταν 5 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e), ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,8 και 7,4 CO2e, για την ίδια θερμιδική αξία.
«Οι διαφορές μεταξύ της μέσης αξίας της μεσογειακής διατροφής και των αγγλόφωνων χωρών οφείλεται στη χαμηλότερη κατανάλωση βοδινού στην Ισπανία, το οποίο έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, και στην κατανάλωση περισσοτέρων λαχανικών και φρούτων, τα οποία έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα του άνθρακα», δήλωσε η Βιδάλ. «Ως εκ τούτου, εκτός από πιο υγιεινή, η διατροφή μας είναι και πιο οικολογική».