Κάλεσμα στην αντιπολίτευση να στηρίξει την εθνική διαπραγμάτευση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ενημερώνοντας την Ολομέλεια για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Θα στηρίξετε αυτή την στρατηγική ή θα συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου και των πιο ακραίων κέντρων στην Ελλάδα και την Ευρώπη;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός. «Εμείς θα στηρίξουμε. Αντέχετε την ευθύνη;», απάντησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Κάλεσμα στην αντιπολίτευση να στηρίξει την εθνική διαπραγμάτευση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ενημερώνοντας την Ολομέλεια για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Θα στηρίξετε αυτή την στρατηγική ή θα συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου και των πιο ακραίων κέντρων στην Ελλάδα και την Ευρώπη;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός. «Εμείς θα στηρίξουμε. Αντέχετε την ευθύνη;», απάντησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
«Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δεν δίστασε με όλους τους εκπροσώπους της, όπου και αν βρέθηκε, να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας, να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί. Να πει απαγορευμένες λέξεις όπως αξιοπρέπεια, κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Και δύσκολες λέξεις ακόμη και μέσα στο Βερολίνο, όπως Siemens και γερμανικές οφειλές. Αλήθεια, κύριε Σαμαρά, έπραξα σωστά που τα είπα στο Βερολίνο ή έπρεπε να πω και εγώ ουδείς αναμάρτητος;», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Στην παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση «να αποφασίσει αν έχουμε ήδη συνθηκολογήσει, όπως λέτε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, ή οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, όπως λέτε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο». «Είναι αλήθεια ότι επιδιώκουμε ένα έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που καταλαβαίνει τι διακυβεύεται αυτές τις ώρες», τόνισε και κάλεσε «οικονομικά συμφέροντα κυρίως μέσα στη χώρα» που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το μνημόνιο απέτυχε πως «τώρα είναι ω ώρα να περάσουμε σε μεταρρυθμίσεις».
«Από την πρώτη ημέρας που ανέλαβε η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δηλώσαμε ότι αλλάζουμε σελίδα στον τόπο. Η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία και πρωταγωνιστής σ’ αυτή την προσπάθεια θα είναι ο λαός που αποφάσισε στις 25 Ιανουαρίου», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, υπάρχει ανοικτή διαπραγμάτευση» για την οποία είναι κοινωνοί οι πολίτες. Και αυτό, συνέχισε, κατά μία έννοια «είναι επιστροφή της δημοκρατίας στον τόπο».
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η λαϊκή εντολή είναι «να προχωρήσουμε σε ειλικρινή και σκληρή διαπραγμάτευση, είμαστε αποφασισμένοι να την υλοποιήσουμε όπως και κάνουμε» και τόνισε πως «το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο. Παραλάβαμε μία χώρα όχι στο χείλος του γκρεμού, αλλά βαθιά μέσα στον γκρεμό». Το πλεόνασμα, είπε, ήταν 592 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,7 δις λιγότερα από όσο διαφήμιζε η κυβέρνηση Σαμαρά. Επίσης τα δημόσια ταμεία δεν είχαν ούτε αυτό το πλεόνασμα, αφού το ταμειακό έλλειμμα ήταν της τάξης των 3,5 δισ.
Καταλόγισε ακόμη και «ανικανότητα» στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς, όπως ανέφερε, ο νόμος για τις 100 δόσεις σε 5 μήνες έφερε 70 εκατ. και τώρα έχουμε μέσα σε μία εβδομάδα 100 εκατ. ευρώ. Και, συμπλήρωσε, πως «η δανειακή σύμβαση έληγε εντός στενών χρονικών ορίων, με κίνδυνο οι τράπεζες να μείνουν χωρίς ρευστότητα, ενώ υπήρχε και οικονομική ασφυξία αφού από τον Αύγουστο του 2014 η χώρα δεν πήρε δόση αποπλήρωνε μόνη της τις υποχρεώσεις της».
«Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει με την συναίνεση των εταίρων ένα πρόγραμμα κοινωνική ανόρθωσης και αναδιανομής για να σταματήσουν τα βάρη της κρίσης να τα σηκώνουν τα συνήθη υποζύγια: οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι», δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στην λιτότητα είναι τα μικρότερα πλεονάσματα.
«Ο άλλος δρόμος είναι η άνευ όρων συνθηκολόγηση, στι ακραίες απαιτήσεις διαφόρων κέντρων», είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ρώτησε: «Ας μας πουν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Θεοδωράκης. Είναι μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Ο νόμος για τις 100 δόσεις; Το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; Η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικου ελλείμματος που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις; Η άρνηση για να αυξηθεί ο ΦΠΑ; Η λύση που δώσαμε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης; Αυτά είναι παράταση του μνημονίου;»
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις «γιατί δεν έχει δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επέκρινε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έκαναν. «Ποια μεταρρύθμιση που είχε ανάγκη ο τόπος κάνατε;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «γιατί δεν χτυπήσατε το χέρι στο τραπέζι με τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που ήταν μνημονιακή υποχρέωση; Την ξεχάσατε και εσείς κ. Σαμαρά και η τρόικα. Γιατί δεν κάνατε ουσιαστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή; Από την λίστα Λαγκάρντ ελέγχθηκαν μόλις 25».
Μάλιστα κατέθεσε δημοσίευμα του ξένου τύπου σύμφωνα με το οποίο «δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν επειδή τους ασκήθηκαν πιέσεις να μην ελέγξουν την λίστα Λαγκάρντ επειδή μέσα ήταν στενοί σας συνεργάτες».
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι «καταθέσαμε την δική μας λίστα μεταρρυθμίσεων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων» με στόχο «να πληρώσουν οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών».
«Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας σε αυτή την εθνική διαπραγμάτευση», είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «Έχουμε σχέδιο ουσιαστικής, ειλικρινούς διαπραγμάτευσης. Για να πετύχει η χώρα. Και εσείς τι κάνετε όταν εμείς πραγματώνουμε με δυσκολία αυτό το έργο;. Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε»
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Σαμαρά να πάρει θέση, ενώ αναρωτήθηκε: «Να αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμος να αποδεχθείτε πριν από τις εκλογές;».
«Εμείς αυτά δεν θα τα αποδεχθούμε. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό μας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή, καθώς δεν την ζητούν ούτε οι δανειστές.
«Αναρωτιέμαι αν την κύρωση δεν την ζητούν οι δανειστές γιατί τη ζητάει η αντιπολίτευση; Γιατί σας έπιασε τώρα ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. για να ξεκαθαρίζουμε δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση και κανένα Μνημόνιο», είπε ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά τον συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, ο κ. Τσίπρας επανήλθε λέγοντας πως τιμά τον πρώην πρωθυπουργό η υπεράσπιση του συνεργάτη του, αλλά όχι και η «ασυλία» που του δόθηκε απέναντι στους ελέγχους του ΣΔΟΕ.
«Δεν έχει άλλους δέκα Παπασταύρου η χώρα. Έχει 2062 η λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς έναν. Όλοι θα ελεγχθούνε!» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για «ασυλία προς την ολιγαρχία του τόπου».
Στην τριτολογία του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τη «γυμναστική επί της διαδικασίας» στην οποία προέβη, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ κατηγόρησε τον τ. πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη ότι παρέσυρε τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Αυτή η ενέργεια έγινε για λόγους εντυπώσεων, είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αποχώρηση της Ν.Δ.
«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι τα όρια της λαϊκής εντολής που έχει η κυβέρνηση είναι «όχι άλλα μέτρα λιτότητας».
«Δεν θα συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων και στην υλοποίηση υφεσιακών μέτρων», συμπλήρωσε.
«Δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς και πιέσεις κι αν δεχθούμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει το συντομότερο δυνατόν να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
«Μην καρτεράτε να αποτύχουμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Newsroom naftemporiki.gr