Κόσμος
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 09:24

Αγνωστοι πυρπόλησαν έξι σχολεία στο Πακιστάν

Εξι σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο βόρειο Πακιστάν καταστράφηκαν από αγνώστους που πυρπόλησαν τις εγκαταστάσεις εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην φοίτηση των κοριτσιών, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα σχολεία καταστράφηκαν το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Ντιαμίν, κοντά στην ορεινή πόλη Γκιλγκίτ, 260 χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ.

«Πέντε κοινοτικά σχολεία και ένα ιδιωτικό, στα οποία γινόταν κοινή φοίτηση κοριτσιών και αγοριών πυρπολήθηκαν από αγνώστους τη νύχτα της 15ης προς την 16η Φεβρουαρίου», δήλωσε ο υπεύθυνος για τα προγράμματα εκπαίδευσης στην περιοχή, Τζαμίλ Αχμεντ.

Τα περισσότερα σχολεία και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα στην περιοχή λειτουργούν με τη βοήθεια ξένων δωρητών, τους οποίους οι ντόπιες συντηρητικές ομάδες αντιμετωπίζουν ως «εισβολείς στον πολιτισμό» της χώρας, όπως δήλωσε ο Τζαμίλ Αχμεντ.

Αυτές οι συντηρητικές ομάδες διαφωνούν με την εκπαίδευση των κοριτσιών και είναι αντίθετες με τα σχετικά προγράμματα, είτε προωθούνται από την κυβέρνηση, είτε από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Ο Τζαμίλ Αχμεντ πρόσθεσε ότι διοργανώνεται συνάντηση των φυλάρχων της περιοχής για να συζητηθεί το ζήτημα.