Κόσμος
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 14:22

Υεμένη: Έως την παράδοση των Χούτι οι επιχειρήσεις λέει ο πρόεδρος της χώρας

Οι επιχειρήσεις του αραβικού συνασπισμού υπό το Ριάντ εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη πρέπει να συνεχιστεί μέχρι εκείνοι «να παραδοθούν» και συνιστά ένα «τεστ» για τη συγκρότηση μιας παναραβικής δύναμης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Υεμένης Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

H στρατιωτική επέμβαση του αραβικού συνασπισμού υπό το Ριάντ εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη πρέπει να συνεχιστεί μέχρι εκείνοι «να παραδοθούν» και συνιστά ένα «τεστ» για τη συγκρότηση μιας παναραβικής δύναμης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Υεμένης Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Απευθύνω έκκληση για την συνέχιση των επιχειρήσεων έως ότου αυτή η συμμορία (οι Χούτι) παραδοθούν και αποσυρθούν από όλες τις περιοχές που έχουν καταλάβει σε όλες τις επαρχίες» τόνισε ο Χάντι.

Η επέμβαση του συνασπισμού «είναι ένα πρακτικό τεστ για τη συγκρότηση μιας κοινής αραβικής δύναμης που αποτελεί μία απαίτηση προκειμένου να προστατεύουμε διαρκώς την ασφάλεια των Αράβων» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Χάντι εξάλλου χαρακτήρισε τους αντάρτες Χούτι «μαριονέτες του Ιράν».

«Απευθύνομαι στις μαριονέτες του Ιράν… "Εσείς είστε που καταστρέψατε την Υεμένη με την πολιτική σας ανωριμότητα"» σημείωσε.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι παρέχει χρήματα και εκπαίδευση στους σιίτες μαχητές Χούτι, όπως την κατηγορούν κάποιες χώρες της Δύσης και αξιωματούχοι της Υεμένης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επανέλαβε σήμερα την ανάγκη να συγκροτηθεί μία πολυεθνής αραβική δύναμη ενώπιον των «πρωτόγνωρων απειλών» που αντιπροσωπεύουν οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» και οι συρράξεις στην περιοχή.

Ο Σίσι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την έναρξη της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.

Ξεκαθάρισε δε ότι η συμμετοχή της Αιγύπτου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των σιιτών Χούτι έχει στόχο να «προστατεύσει την ενότητα της Υεμένης και την ειρήνη στα εδάφη της».

Στο μεταξύ, διπλωμάτες των χωρών του Κόλπου ανέφεραν ότι οι αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει ο συνασπισμός των αραβικών κρατών εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι ενδέχεται να διαρκέσουν έως και 6 μήνες ενώ δήλωναν ότι δεν αναμένουν ότι θα υπάρξουν αντίποινα από τον Ιράν υπό τη μορφή ενεργειών με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Αρχικά, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της είχαν ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα ενός μήνα όμως «αυτό (οι αεροπορικές επιχειρήσεις) ενδέχεται να διαρκέσει 5 έως 6 μήνες» δήλωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επιδρομών που έχει εξαπολύσει ο συνασπισμός από την Πέμπτη και που έχουν επιτρέψει, κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο, να καταστραφούν 21 πύραυλοι Scud.

Ο ίδιος κατήγγειλε την «υποστήριξη που παρέχει σε υλικοτεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο» η Τεχεράνη στο κίνημα των Χούτι και επισήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «5000 Ιρανοί, (στελέχη) της Χεζμπολάχ (του Λιβάνου) και Ιρακινοί πολιτοφύλακες (που πρόσκεινται στην Τεχεράνη) έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο στην Υεμένη».

Οι διπλωμάτες των χωρών του Κόλπου εξήγησαν ότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της αποφάσισαν να ενεργήσουν εναντίον των Χούτι όταν δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους ίδιους, μετακινήσεις πυραύλων Σκουντ προς τα βόρεια της χώρας και τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, με δυνατότητα να πλήξουν ένα μεγάλο τμήμα της σαουδαραβικής επικράτειας.

«Οι Ιρανοί θα απαντήσουν μέσω τρομοκρατικών ενεργειών στον Κόλπο» υποστήριξε ένας αξιωματούχος αναφέροντας ως παράδειγμα το Μπαχρέιν (βασίλειο όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειονότητα σιιτικός), τις ανατολικές επαρχίες της Σαουδικής Αραβίας (όπου βρίσκεται η σιιτική μειονότητα του βασιλείου) και ενδεχομένως τις «πρωτεύουσες» του Κόλπου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο