Κόσμος
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 00:08

Να παραπεμφθεί το ΙΚ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητεί η Γαλλία

Πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άσκησε σήμερα ο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, για να παραπεμφθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 

Πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άσκησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, για να παραπεμφθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να διωχθούν τα μέλη της οργάνωσης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη τονίσει ότι η οργάνωση, που πέρυσι κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας, ενδέχεται να έχει διαπράξει επίσης γενοκτονία σε βάρος της μειονότητας των Γεζίντι στο Ιράκ.

Το Ιράκ και η Συρία δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εδρεύει στη Χάγη. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγγελέας του δεν είναι σε θέση να αρχίσει έρευνα για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στις δύο χώρες, εάν δεν υπάρξει παραπομπή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Λοράν Φαμπιούς τόνισε, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του 15μελούς οργάνου του ΟΗΕ με θέμα τις επιθέσεις λόγω της εθνότητας και της θρησκείας στη Μέση Ανατολή, ότι οι ενέργειες που έχουν διαπράξει οι τζιχαντιστές του ΙΚ πρέπει να διωχθούν και ότι «είναι θεμελιώδους σημασίας το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το ζήτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Ο Μπιλ Σάμπας, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ της Βρετανίας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι δεν είναι δυνατόν» να παραπεμφθεί μια οργάνωση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ακόμη και εάν δρα σε χώρες που δεν ανήκουν σε αυτό και άρα δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του.

Ο Σάμπας είπε ακόμη ότι επαφίεται αρχικά στον εισαγγελέα και κατόπιν στους δικαστές να αποφανθούν εάν η παραπομπή του Ισλαμικού Κράτους είναι νόμιμη.

«Εάν το δικαστήριο πράγματι αναμιχθεί, θα μπορούσε, εάν το κρίνει σκόπιμο, να ερμηνεύσει την παραπομπή με τον δικό του τρόπο, επεκτείνοντας τη δικαιοδοσία του ώστε να συμπεριλαμβάνει τη Συρία και το Ιράκ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γαλλία είχε ηγηθεί της προσπάθειας κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Μάιο να παραπεμφθεί το θέμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που έχει μπει στην πέμπτη του χρονιά, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αλλά στην πρωτοβουλία αυτή άσκησε βέτο η Ρωσία, με την υποστήριξη της Ρωσίας. Οι υπόλοιπες 13 χώρες μέλη είχαν ταχθεί υπέρ της πρότασης. Ο Φαμπιούς είπε σήμερα ότι η Γαλλία μπορεί να προσπαθήσει ξανά να παραπέμψει την υπόθεση της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εξετάσει στο παρελθόν την υπόθεση της δράσης μιας οργάνωσης και όχι εγκλήματα σε μια χώρα. Το 2003, η Ουγκάντα είχε παραπέμψει σε αυτό τη δράση της οργάνωσης Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA).

Η οργάνωση, υπό τον Τζόζεφ Κόνι, πήρε τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης και έδρασε στη βόρεια Ουγκάντα στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η οργάνωση έχει κατηγορηθεί ότι απήγαγε παιδιά και τα χρησιμοποιούσε ως μαχητές ή σεξουαλικές σκλάβες στην περίπτωση των κοριτσιών. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άσκησε δίωξη εναντίον του Κόνι και άλλων τεσσάρων ηγετών του LRA για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το 2005.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters