Μετρήσεις στην αστρονομία υποδεικνύουν ότι έως το 90% του Σύμπαντος ή και περισσότερο βρίσκεται σε μορφή σκοτεινής ύλης. Αυτή η ύλη δεν εκπέμπει φως ή οποιαδήποτε άλλη ανιχνεύσιμη ακτινοβολία, έτσι δεν μπορούμε να τη δούμε, αλλά η παρουσία της γίνεται αισθητή από τα βαρυτικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην ύλη που μπορούμε να δούμε. Οι αστέρες των γαλαξιών, για παράδειγμα, φαίνεται ότι κινούνται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν επηρεάζονταν μόνο από την ορατή ύλη του γαλαξία, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Μετρήσεις στην αστρονομία υποδεικνύουν ότι έως το 90% του Σύμπαντος ή και περισσότερο βρίσκεται σε μορφή σκοτεινής ύλης. Αυτή η ύλη δεν εκπέμπει φως ή οποιαδήποτε άλλη ανιχνεύσιμη ακτινοβολία, έτσι δεν μπορούμε να τη δούμε, αλλά η παρουσία της γίνεται αισθητή από τα βαρυτικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην ύλη που μπορούμε να δούμε. Οι αστέρες των γαλαξιών, για παράδειγμα, φαίνεται ότι κινούνται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν επηρεάζονταν μόνο από την ορατή ύλη του γαλαξία.
Με τον ίδιο τρόπο, κάποιοι αστέρες-καταθέτες φαίνεται ότι κινούνται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν επηρεάζονταν μόνο από την ορατή στις φορολογικές αρχές περιουσιακή ύλη.
Η λέξη-κλειδί, όμως, τόσο στη φυσική όσο και στα οικονομικά, είναι οι «μετρήσεις». Πόσες είναι αυτές οι μη δηλωμένες καταθέσεις που αναπαύονται στα ελβετικά καντόνια; Ελλείψει στοιχείων, καλλιεργούνται εντυπώσεις. Πριν από 10 μέρες, με αρκετές δόσεις ειρωνείας, η γερμανική «Die Welt» έκανε λόγο για 800 δισ. ευρώ (!), εκτιμώντας ότι το ποσό έχει αυξηθεί περαιτέρω, με τις εκροές των τελευταίων μηνών.
Ο Αυστριακός καθηγητής Οικονομικών Φρίντριχ Σνάιντερ λέει ότι «οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ και ότι περίπου τα δύο τρίτα είναι μαύρο χρήμα», οπότε μια συμφωνία θα απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 10 με 15 δισ. ευρώ. Προβλέψεις, διότι, αν περιλαμβάνονται και κεφάλαια, που είναι αφορολόγητα στην Ελλάδα, δεν μιλάμε για σκοτεινή ύλη, αλλά για τρύπες σε ελβετικό τυρί.
Η Tages-Anzeiger της Ζυρίχης υπολογίζει ότι δεν ήταν πάνω από 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2013 (περίπου 1,4 δισ. ευρώ). Αρα, το όφελος περίπου 200 με 300 εκατ.
Τριψήφιο, διψήφιο, μονοψήφιο, το μπαλόνι ξεφουσκώνει. Τι μας δίνουν τώρα οι Ελβετοί; Μας παραπέμπουν στη συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη διετία, και στην «αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών», εφόσον υπάρχουν βάσιμες υποψίες φοροδιαφυγής. Κάτι ανάλογο με την προ μηνός ιταλο-ελβετική συμφωνία, για την οποία πάντως ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν εμφανίστηκε συγκρατημένος. «Το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει οπωσδήποτε το ένα ευρώ».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ - [email protected]