Κόσμος
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2004 08:09

ΗΠΑ : 15η νίκη για τον Κέρι με το Ουϊσκόνσιν

Στις προκριματικές εκλογές του Ουϊσκόνσιν, στη 17η αναμέτρηση για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές, νίκησε ο γερουσιαστής Τζων Κέρι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο 60χρονος Κέρι νίκησε με μικρή διαφορά τον Εντουαρντς, ενώ ο άλλος σημαντικός διεκδικητής του χρίσματος Χάουαρντ Ντιν, ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση.

Πρόκειται για τη 15η νίκη του Κέρι από την έναρξη των προκριματικών εκλογών στις 19 Ιανουαρίου.

Ωστόσο τη μεγάλη έκπληξη την προκάλεσε ο Τζων Έντουαρντς, ο οποίος ήλθε δεύτερος με ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό του Κέρι. Το ποσοστό αυτό υπήρξε αναπάντεχο καθώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Κέρι φερόταν να κερδίζει με μεγάλη διαφορά στο Ουϊσκόνσιν, απέχοντας 20 ποστοστιαίες μονάδες από τον Ντιν και τον Έντουαρντς.

Πάντως, πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως είναι ο Κέρι εκείνος ο οποίος θα αντιμετωπίσει στις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου τον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

Σε σχετική δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ΑΒC, φέρει τον Κέρι να κερδίζει με ποσοστό 52%, έναντι 43% του Μπους, εάν οι εκλογές διεξαγόντουσαν τώρα.

Ο Έντουαρντς, που είχε κερδίσει στη Νότιο Καρολίνα, αλλά κι ο Ντιν, ανέμεναν ένα επαρκές ποσοστό, ικανό να δικαιολογήσει την παραμονή τους στην κούρσα των προκριματικών έως την «Σούπερ Τρίτη» της 2ας Μαρτίου, οπότε θα διεξαχθούν ψηφοφορίες ταυτόχρονα σε 10 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια.