Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε μια σεμνή τελετή στο δημαρχείο της πόλης, παρουσία του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, του υπουργού αναπληρωτή Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, βουλευτών του νομού και των λοιπών πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών της Μεσσηνίας και της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε μια σεμνή τελετή στο δημαρχείο της πόλης, παρουσία του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, του υπουργού αναπληρωτή Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, βουλευτών του νομού και των λοιπών πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών της Μεσσηνίας και της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αποδεχόμενος την τιμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «το μείζον πολιτικό πρόβλημα της εποχής μας είναι να συμφιλιώσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη με την ελευθερία. Το μείζον πνευματικό πρόβλημα συνίσταται στο να κάνουμε τα μεγάλα έργα προσιτά σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».
«Αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε και το μήνυμα που εκπέμπει προς την Ευρώπη σήμερα, την Ευρώπη των λαών και της Δημοκρατίας, αυτό δεν είναι μήνυμα μόνο για τον ελληνικό λαό, είναι μήνυμα προς μία Ευρώπη και μια ένδειξη ξανά του ελληνικού λαού αυτού που υπήρξε στη ρίζα του πνεύματος και του πολιτισμού της Ευρώπης. Να ξαναβρεί η Ευρώπη τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της, τον ανθρωπισμό, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
Επιπλέον τόνισε πως «είναι εγωκεντρισμός να λέμε αυτό που οι ίδιοι οι ευρωπαίοι είχαν πει, ότι δηλαδή το αέτωμα της Ε.Ε. στηρίζεται σε αυτούς τους τρεις πυλώνες του ιδρυτικού πνεύματος των θεσμών της Ρώμης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και αγάπης που κρύβεται μέσα ακριβώς στο χριστιανικό πνεύμα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε το δήμο Καλαμάτας για την τιμή που του έκανε κι επιπρόσθετα την Βουλή των Ελλήνων, λέγοντας μάλιστα ότι «όταν αρχές Νοεμβρίου του 1968 άφηνα την πόλη μας παίρνοντας το τρένο για την Αθήνα ως πρωτοετής φοιτητής της Νομικής και καλλιεργούσα μέσα μου τις φιλοδοξίες και τις ελπίδες του κάθε νέου της εποχής στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ την πορεία μιας πολιτικής σταδιοδρομίας, η οποία θα κορυφωνόταν με την εκλογή μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην σημασία της ιστορικής επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, επισημαίνοντας ότι το στοιχείο που της προσδίδει ιστορική μοναδικότητα είναι πως στην Καλαμάτα συνήλθε το πρώτο συλλογικό οιωνοί πολιτειακό όργανο της επανάστασης του 1821, αφού η έναρξη της επανάστασης έγινε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Πρόκειται είπε, «για την Μεσσηνιακή Γερουσία ή ορθότερα για την Μεσσηνιακή Σύγκλητο η οποία απηύθυνε την λεγόμενη προειδοποίηση, περισσότερο διακήρυξη, εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς της εποχής».
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συγχαίροντάς τον για την εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «είμαστε υπερήφανοι κ. Πρόεδρε γιατί η τιμή στο πρόσωπό σας αντανακλά στην Καλαμάτα, τη γενέθλια πόλη των παιδικών και εφηβικών σας χρόνων, την πόλη που λάβατε την εγκύκλια μόρφωση και αποκτήσατε διαχρονικούς φίλους, την πόλη που συχνότατα επισκέπτεσθε και με κάθε ευκαιρία αποδεικνύετε γι' αυτήν το στοργικόν ενδιαφέρον σας».
Ο κ. Νίκας υπογράμμισε ότι η ανακήρυξη έγινε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, «για την πολύτιμη συμβολή σας στην επιστήμη, την πνευματική ζωή, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και των θεσμών και, γενικότερα για την σπουδαία συμβολή σας στο δημόσιο βίο της πατρίδας μας».
Επιπλέον ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «η αξιοποίηση των πολύτιμων εμπειριών σας δίπλα στο σπουδαίο τέκνο της Μεσσηνίας, τον πρόεδρο Μιχαήλ Στασινόπουλο και τον μεγάλο πολιτικό των εθνικών επιλογών, πρωθυπουργό και πρόεδρο, Κωνσταντίνο Καραμανλή, είναι βέβαιο πως θα παράσχει την αποφασιστική συνδρομή στο δύσκολο έργο των εθνικών αδιεξόδων».
Πηγή: ΑΜΠΕ