Πολιτική
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 14:22

Πολιτικές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της επιστολής Τσίπρα

Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε μετά την αποκάλυψη των Financial Times ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απέστειλε στις 15 Μαρτίου στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ επιστολή με την οποία προειδοποιούσε σε δραματικούς τόνους για αδυναμία κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι κλαίγεται σε ξένους ηγέτες. «Συνηθισμένος στον ρόλο του ικέτη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», απάντησε ο Γ. Σακελλαρίδης.

Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε μετά την αποκάλυψη των Financial Times ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε στις 15 Μαρτίου στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ επιστολή με την οποία προειδοποιούσε σε δραματικούς τόνους για αδυναμία κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, αν η Ε.Ε. δεν της χορηγήσει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια. 

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σχολίασε ότι με το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times «αποκαλύφθηκε το θέατρο της "υπερήφανης" διαπραγμάτευσης», ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «κλαίγεται σε ξένους ηγέτες».

Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωνε τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις.

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερηφάνεια είναι «να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς προέτρεψε τον Πρωθυπουργό «να αντιμετωπίσει πρακτικά, ρεαλιστικά τη σημερινή συνάντησή του με την καγκελάριο και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση».

Άμεσα ήρθε η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «είτε δεν αντιλαμβάνεται τι διαβάζει, είτε συνηθισμένος στον ρόλο του ικέτη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός δεν λέει τίποτε διαφορετικό από αυτό που η κυβέρνηση λέει στον ελληνικό λαό. Όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας «ενημερώνει για τη δύσκολη κατάσταση, διατυπώνει το αυτονόητο για την καταβολή μισθών και συντάξεων και θέτει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια σε σχέση με την εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φλεβάρη».

«Όλα όσα δηλαδή λένε τα κυβερνητικά στελέχη εδώ και βδομάδες και όσα ειπώθηκαν στην επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης Και αυτό φαίνεται στον κ. Σαμαρά διγλωσσία», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ελήφθησαν πρωτοβουλίες σε κορυφαίο επίπεδο για να διασφαλιστεί όχι μόνο η ρευστότητα, αλλά να δοθεί ανάσα στην οικονομία και την κοινωνία. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για αυτά τα ζητήματα στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα και δόθηκαν λύσεις. Και όλα αυτά ενώ ο κ. Σαμαράς ως Πρωθυπουργός μας είχε συνηθίσει να αναμένει ματαίως να συναντηθεί με ηγέτες όταν απεύθυνε αιτήματα. Επομένως μαθήματα διαπραγμάτευσης δεν θα πάρουμε», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης καλεί τους πολίτες να κρίνουν  με βάση τους δύο ψηφισμένους νόμους -για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές- το αν η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.

«Ας κρίνουν οι πολίτες, αν ο Αλέξης Τσίπρας "κλαίγεται" στους Ευρωπαίους ηγέτες, με βάση την επιστολή. Και ας κρίνουν οι πολίτες τι έπραττε ο κ. Σαμαράς σε αντίστοιχες περιστάσεις», κατέληξε.  

Αντιδράσεις και από ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι 

Δριμεία κριτική στον κ. Τσίπρα άσκησε και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά», ενώ στην ουσία, «παρακαλεί  την Γερμανίδα καγκελάριο να προσέξει να μη συμβεί ‘ατύχημα’ και ταυτόχρονα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναγκαστεί να επιλέξει το πιστωτικό γεγονός, αν δεν μπορεί να καλύψει και εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες και διεθνείς υποχρεώσεις».

Το δίλημμα αυτό δεν υπάρχει υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς «αν δεν καλύψεις και τα δυο, το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν θα μπορείς να καλύψεις ούτε τις εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες».

Το Κίνημα κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «τροφοδοτεί με τον πιο ανεύθυνο και αφελή τρόπο, την κινδυνολογική συζήτηση περί χρεοκοπίας και Grexit», αλλά και ότι «ομολογεί  ότι αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει είναι να πάει σε ένα νέο μνημόνιο, αρκεί αυτό να έχει διαφορετικό όνομα».

Τον κατηγορεί επίσης ότι ζητάει «τα δυο βασικά κεκτημένα της συμφωνίας του 2012 που κατάγγειλε και συκοφάντησε όσο κανείς άλλος: την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup για παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που συνιστούν περαιτέρω «κούρεμα» σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και την απόδοση στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων του ελληνικού δημοσίου».

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε και τα πυρά του Ποταμιού, το οποίο σχολίασε ότι αποκάλυψε στην κ. Μέρκελ αυτό που αρνήτει να ομολογήσει στον ελληνικό λαό, δηλαδή ότι «τα ταμεία είναι άδεια και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών μεγάλος». 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είναι δραματικό να ακούς από τον Πρωθυπουργό ότι ήρθε κιόλας η στιγμή, που η κυβέρνησή του θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή αν θα εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας».

«Ο Πρωθυπουργός αν θέλει να γυρίσει το παιχνίδι, θα πρέπει να επιβάλει στην κυβέρνησή του άλλους ρυθμούς, άλλες προτεραιότητες και άλλον τρόπο σκέψης. Πρέπει επιτέλους να καταλήξουν στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, να τις συζητήσουν με τους εταίρους μας και να τις κάνουν γνωστές στον ελληνικό λαό. Οι μεγαλοστομίες, οι ιδεοληψίες και οι εθνικιστικές εξάρσεις δε λύνουν προβλήματα. Αντιθέτως τα περιπλέκουν. Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ειλικρίνεια, θάρρος, γνώση», συμπληρώνεται.