Πολιτική
Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015 10:52

Διαρκείς συσκέψεις για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Ένα δύσκολο σταυρόλεξο έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η οποία καλείται το προσεχές δεκαήμερο να καταρτίσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων κινούμενη μεταξύ της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και των όσων συμφωνήθηκαν στην επταμερή μίνι σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και των προεκλογικών και μετεκλογικών της δεσμεύσεων.

Ένα δύσκολο σταυρόλεξο έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η οποία καλείται το προσεχές δεκαήμερο να καταρτίσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων κινούμενη μεταξύ της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και των όσων συμφωνήθηκαν στην επταμερή μίνι σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και των προεκλογικών και μετεκλογικών της δεσμεύσεων.

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα και κυρίως από τη συνέντευξη Μέρκελ, η πλευρά των δανειστών επιθυμεί συγκεκριμένες και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες σε αντιπαραβολή με τις μεταρρυθμίσεις της 5ης αξιολόγησης θα παράγουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αν και για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση «στέκεται» στο γεγονός ότι η σύνταξη των μεταρρυθμίσεων θα γίνει από την ίδια και ότι το περίφημο πλέον «mail» Χαρδούβελη δεν είναι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει έως τώρα η κυβέρνηση είτε είναι γενικόλογες, είτε θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα, είτε ακόμη έχουν δημοσιονομικό κόστος. 

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του υπουργού οικονομίας Γ. Σταθάκη, με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις. Κυβερνητικός στέλεχος, μετά τη σύσκεψη, σημείωσε    ότι «θέλουμε να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατόν για να δώσουμε τα στοιχεία» και ξεκαθάριζε ότι το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις «θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας».

Ενδεικτικό των καθυστερήσεων και της κατασπατάλησης δημόσιων και ευρωπαϊκών πόρων, είναι και το πακέτο Γιούνκερ ύψους 2 δισ. που θα δοθεί στη χώρα μας. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή θα κοστίσει περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε με νόημα ότι ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Bάλντις Nτομπρόβσκις θα οργανώσει την ομάδα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει καλύτερα τα διαθέσιμα κονδύλια. Μια «Task Force» που «έχει διαταχθεί να δουλέψει από κοινού με τις αρχές ώστε πόροι που είναι διαθέσιμοι να απορροφηθούν».

Ο κ. Γιούνκερ ευχήθηκε οι ελληνικές αρχές με τη βοήθεια της Κομισιόν «να επενδύσουν τα χρήματα σε τομείς που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θα βοηθήσουν στη μείωση της τεράστιας ανεργίας των νέων και στην ενθάρρυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Τέλος, χθες υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το ΥΠΟΙΚ «λείανε» τροπολογίες, όπως αυτή για τις «τριγωνικές συναλλαγές» και προσδοκά αφενός να μη συναντήσει αντιδράσεις από τη πλευρά των δανειστών, αφετέρου σύντομα οι ρύθμιση για τις 100 δόσεις να φέρει «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία προσθέτοντας ένα ακόμη επιχείρημα στην φαρέτρα της έναντι των δανειστών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ