Κόσμος
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 15:05

Υεμένη: Τουλάχιστον 87 οι νεκροί από τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε σιιτικά τεμένη

Τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σιιτικών τεμενών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής στην πρωτεύουσα Σαναά.

Τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σιιτικών τεμενών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των φιλοϊρανών, σιιτών πολιτοφυλάκων Χούδι, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Υπάρχουν επίσης 121 τραυματίες.

Καμικάζι ανατινάχθηκε αρχικά στο τέμενος Μπαντρ, στη νότια Σαναά, στη συνέχεια άλλος καμικάζι ανατινάχθηκε στην είσοδο του τεμένους τη στιγμή που οι πιστοί απομακρύνονταν τρέχοντας από το τέμενος. Η τρίτη επίθεση αυτοκτονίας είχε στόχο το τέμενος Αλ Χασαχούς στη βόρεια Σαναά.

Στα τεμένη αυτά είναι γνωστό ότι προσεύχονται οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούδι που πολεμούν τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που ελέγχεται από τους Χούδι, μετέδωσε ότι τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας απευθύνουν επείγουσα έκκληση σε όσους μπορούν να δώσουν αίμα.

Οι επιθέσεις είναι οι πλέον πολύνεκρες μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από τη σχολή της αστυνομίας στη Σαναά, κατά την οποία 37 σκοτώθηκαν και 66 τραυματίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου, όταν ακόμη η πρωτεύουσα δεν τελούσε υπό τον πλήρη έλεγχο των Χούδι.

Η βία μαστίζει την πρωτεύουσα ενώ η Υεμένη βυθίζεται στην κρίση η οποία γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη με την αύξηση των στρατιωτικών-θρησκευτικών ομάδων.

Ο κ. Μάνσουρ Χάντι, ο οποίος διέφυγε τον Φεβρουάριο από τη Σαναά όπου βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τους σιίτες αντάρτες, έκανε λόγο την Πέμπτη για «αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος», μετά την επίθεση εναντίον του προεδρικού του μεγάρου στο Αντεν, στο νότο της χώρας, όπου έχει πλέον την έδρα του ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης, που αναγνωρίζεται ως επικεφαλής του κράτους από τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Χάντι μετέβη σε «ασφαλές σημείο» έπειτα από την επιδρομή και μια ημέρα σφοδρών μαχών στο Αντεν μεταξύ δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο και μαχητών - υποστηρικτών των Χούδι.