Αιφνίδια επιδείνωση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας σημειώθηκε χθες, ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ελπίδες για πολιτική λύση που διαφάνηκαν με την οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα και δύο μέρες πριν τη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αιφνίδια επιδείνωση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας σημειώθηκε χθες, ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ελπίδες για πολιτική λύση που διαφάνηκαν με την οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα και δύο μέρες πριν τη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η αρχή έγινε με την αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε στο ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR πως υπάρχουν ήδη έτοιμα σενάρια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο, όπως ο περιορισμός των τραπεζικών εκροών για ένα διάστημα στην Κύπρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τον κάλεσε να «σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη», για να ακολουθήσει δεύτερη «βόμβα» από τις Βρυξέλλες με την πληροφορία ότι ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Ομάδα των Βρυξελλών, Ντέκλαν Κοστέλο, με επιστολή του μετά τη τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων από τους τρεις θεσμούς, ζήτησε την ανάκληση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν μονομερείς ενέργειες. Το καμπανάκι για την Αθήνα είχε χτυπήσει νωρίτερα, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του για τη ρύθμιση των 100 δόσεων λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, κατά την άποψη του, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση..
Η επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της κυβέρνησης η οποία απάντησε με την συνέχιση τις συζήτησης του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση -αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα- και την κατάθεση χθες το βράδυ του ν/σ για τις 100 δόσεις -θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και συνεπώς θα έρθει την Παρασκευή στην Ολομέλεια. Κυβερνητική πηγή σημείωσε πως «το να θεωρεί κανείς ‘‘μονομερή ενέργεια’’ την κατάθεσξ του νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη».
Ενδεικτική του εκνευρισμού που προκάλεσε στην κυβέρνηση η απαίτηση των δανειστών για απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ήταν και η αναφορά χθες το βράδυ στη Βουλή του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση για «πολλαπλή μονομερή ενέργεια» από πλευράς δανειστών «με κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας ακόμα και από τον κ. Ντράγκι, που εξαιρεί από τη ρευστότητα αυτόν που την έχει μεγαλύτερη ανάγκη».
Παράλληλα η κυβέρνηση κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο σήμερα στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους «εκβιασμούς», διότι, όπως σημείωσε με νόημα, «αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;».
Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι σε περίπτωση αδιεξόδου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες της χώρας, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι θεωρείται «μονομερής ενέργεια» η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, αφού όπως λένε το νομοσχέδιο περιλαμβάνονταν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ήταν εντός του πακέτου των δέκα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Εurogroup.
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι διέξοδος θα βρεθεί «μόνο με πολιτικές αποφάσεις», ενώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους με αντικείμενο το αίτημά του για την πενταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, όπου ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, κάτι που κατά τη γνώμη της Αθήνας θα ανάψει το πράσινο φως και στην ΕΚΤ προκειμένου να διευκολύνει τη ροή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ