Πρόταση να υπάρξει κοινή συνάντηση με τους Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της επικείμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής υπέβαλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Πρόταση να υπάρξει κοινή συνάντηση με τους Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της επικείμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής υπέβαλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας υπέβαλε το αίτημά του για την πενταμερή συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τουσκ.
Το αίτημα του πρωθυπουργού αναμένεται να συζητήσουν σε σημερινή τους συνάντηση ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται, λέγοντας ότι οι κ. Τουσκ και Γιούνκερ θα συναντηθούν για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής.
Πάντως, η κ. Αντρέεβα έσπευσε να επαναλάβει ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι έντονα προβληματισμένος για το κενό της χρηματοδότησης, θέμα το οποίο αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στο Βερολίνο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρόσκλησης της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον κ. Τσίπρα.
Εν όψει του τετ α τετ τμε την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν να έχουν «μια απευθείας επικοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους, ώστε να βρεθεί μια λύση».
Όπως είπε το πρωί μιλώντας στον ΑΝΤ1, στη συνάντηση θα τεθούν θέματα της ρευστότητας και της ΕΚΤ, αλλά θα εκφραστεί και η επιμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη «που προέβλεπε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία θα δημιουργούσαν ένα μεταβατικό στάδιο από την εποχή του μνημονίου σε μία νέα μεταμνημονιακή εποχή».
«Θα επιμείνουμε στην απόφαση του Eurogroup και στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θελει να υλοποιήσει η κυβέρνηση ώστε να πάρει ανάσα ο λαός και η οικονομία», επανέλαβε.
Ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα είναι «μια συνάντηση ουσίας και όχι μια συνάντηση επικοινωνιακή, μόνο για να βγουν κάποιες φωτογραφίες στο Βερολίνο».