Πολιτιστικά
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 23:11

Άνοιξε τις πύλες του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άρχισε απόψε και επίσημα την 17η διοργάνωσή του, παρουσία - για πρώτη φορά στη  βραδιά των εγκαινίων -  του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άρχισε απόψε και επίσημα την 17η διοργάνωσή του, παρουσία - για πρώτη φορά στη  βραδιά των εγκαινίων -  του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, αλλά και την... «επανάσταση του αυτονόητου» - όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ξυδάκης -, αφού χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα του κινηματογράφου», δήλωσε πως η νέα ηγεσία του υπουργείου θα σταθεί δίπλα στους κινηματογραφιστές , φροντίζοντας να αποδοθεί το τέλος από τις τηλεοπτικές παραγωγές στον κινηματογράφο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει η Ελλάδα ένας ελκυστικός τόπος για τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές.

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν, ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης,  και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Τους θεατές του κατάμεστου κινηματογράφου «Ολύμπιον», υποδέχτηκαν, χορευτικά, τα μέλη της ομάδας hip-hop, «Mother Funkerz», εισάγοντας τούς σινεφίλ στο κλίμα της ταινίας έναρξης που ακολούθησε.

Ήταν η ταινία-ντοκιμαντέρ «Επιχείρηση χιπ χοπ / Hip Hop-eration» του Νεοζηλανδού Μπριν Έβανς, η οποία στα 93 λεπτά της διάρκειάς της, αφηγείται την περιπέτεια μιας όχι και τόσο συνηθισμένης ομάδας χορευτών, καθώς πρόκειται για  ηλικιωμένους χιπ χόπερς, από τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιπ Χοπ, στο Λας Βέγκας, σε ένα ταξίδι που θα αλλάξει τις ζωές τους. Αστείο και συγκινητικό, το ντοκιμαντέρ εκτυλίσσεται σαν μια απρόσμενη έκρηξη συναισθημάτων, που επιβεβαιώνει ένα κλισέ πέρα για πέρα αληθινό: ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός.

Παρών, στην τελετή έναρξης, ήταν και ο σκηνοθέτης της εναρκτήριας ταινίας, Μπρίν Εβανς, που ευχαρίστησε τους θεατές. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε απόψε και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή 22 Μαρτίου, θα προβληθούν συνολικά 168 ταινίες.

naftemporiki.gr