Πολιτική
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2004 14:15

Παρουσίαση του σχολικού εγχειριδίου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Το σχολικό εγχειρίδιο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας με τίτλο «Επιχείρηση Εκεχειρία» (The Truce Story) παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, η οποία συγκαλείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το κεντρικό σύνθημα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι «αν καταφέρουμε να έχουμε ειρήνη για 16 ημέρες, ίσως να το καταφέρουμε για πάντα», ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, κινέζικα, αραβικά και ρώσικα) και έχει υιοθετηθεί από την UNESCO προκειμένου να προωθηθεί στα σχολεία περισσότερων από 80 χωρών.

Τα κείμενα έχει γράψει η κυρία Ρέιτσελ Χάουαρντ, τα σκίτσα έχει φιλοτεχνήσει η κυρία Καλλιόπη Οικονομάκου, ενώ υπεύθυνη για την έκδοση είναι η κυρία Ντόρα Πάλλη. Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο έχουν επιμεληθεί οι καθηγητές Ολυμπιακής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, Νταϊάν Μπίντερ (Deanna Binder) και Γιανγκσένγκ Γκούο (Yangsheng Guo).

Το βιβλίο, το οποίο συνοδεύεται από οδηγίες για τον διδάσκοντα, έχει ως θέμα μια σκυταλοδρομία κλάδου ελιάς ανά τον κόσμο. Οι ήρωες, η Ειρήνη και ο Φίλων, δύο μικρά παιδιά που κατάγονται από τις δύο πλευρές μιας διχοτομημένης πόλης, προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρεσβευτές της Εκεχειρίας ώστε η ελιά και μαζί της η ειρήνη να φτάσουν στην πατρίδα τους. Στο δρόμο βέβαια αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί ο ¶ρης, θεός του πολέμου.

Αναφερόμενος στο βιβλίο και γενικότερα στο εγχείρημα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για την Εκεχειρία και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε το 1998, «όταν η ιδέα μας θύμιζε μακρινό όνειρο» και «σήμερα αυτή την ιδέα την έχουν προσυπογράψει πάνω από 400 εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες παγκοσμίως». «Ήρθε η ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στα παιδιά, αφού οι ρίζες ενός ειρηνικού κόσμου βρίσκονται στο ίδιο το άτομο. Η εκπαίδευση επομένως αποτελεί έργο υψίστης σημασίας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «αν και ο αθλητισμός δεν μπορεί να επιβάλει την ειρήνη, μπορεί σίγουρα να την εμπνεύσει».

Πηγή ΑΠΕ