Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να απαγορεύεται στις καθηγήτριες των δημόσιων σχολείων να φορούν την ισλαμική μαντίλα, παρά μόνο αν αυτό εμποδίζει την καλή λειτουργία του σχολείου.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να απαγορεύεται στις καθηγήτριες των δημόσιων σχολείων να φορούν την ισλαμική μαντίλα, παρά μόνο αν αυτό εμποδίζει την καλή λειτουργία του σχολείου, απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει κύμα προσφυγών ενώπιον των δικαστηρίων.
Οι καθηγήτριες στα δημόσια σχολεία δεν θα πρέπει να απαγορεύεται να φορούν μαντίλα, παρά μόνο αν υπάρχει «συγκεκριμένος κίνδυνος» να τεθεί εν αμφιβόλω η ουδετερότητα του κράτους ή παρακωλύεται η καλή λειτουργία ενός σχολείου, εκτίμησαν οι δικαστές στην Καρλσρούη.
Η απόφαση αναμένεται να ανοίξει και πάλι τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία, όπου ζουν 3,8 με 4,3 εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε σύνολο πληθυσμού 82 εκατομμυρίων, η οποία μέχρι τώρα διεξαγόταν κυρίως σε νομικό επίπεδο.
Από το 2003 και την πρώτη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πολλά γερμανικά κρατίδια είχαν απαγορεύσει στις μουσουλμάνες καθηγήτριες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα δημόσια σχολεία.
Το ίδιο δικαστήριο, όμως, εκτίμησε ότι «μια γενική απαγόρευση της παρουσίας θρησκευτικών συμβόλων στην εξωτερική εμφάνιση των καθηγητών και των καθηγητριών στα δημόσια σχολεία αντίκειται στην ανεξιθρησκία», η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας του 1949.
Έκρινε παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να εκχωρούνται περισσότερα προνόμια στις χριστιανικές αξίες και παραδόσεις, όπως συμβαίνει στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, το πιο πολυπληθές της Γερμανίας.
Το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της Γερμανίας, μια από τις οργανώσεις που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της χώρας, χαιρέτισε την απόφαση των δικαστών βλέποντας σε αυτή «ένα θετικό σημάδι».
«Ακόμη κι αν η απόφαση δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται γενικά η ισλαμική μαντήλα, μας χαροποιεί ιδιαίτερα», δήλωσε ο Νουρχάν Σοϊκάν, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου.
Οι δικαστές εξέτασαν την προσφυγή δύο μουσουλμάνων καθηγητριών από τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία. Η μία από αυτές κατήγγειλε ότι το σχολείο στο οποίο εργαζόταν την επέπληξε επειδή, αφού είχε δεχθεί να μην φορά πλέον μαντίλα, εμφανίστηκε στα μαθήματά της «φορώντας έναν ροζ μπερέ με πλεκτό γείσο στο πλάι και ζιβάγκο για να καλύπτει τον λαιμό της».
Η άλλη καθηγήτρια που δίδασκε τουρκικά σε διάφορα σχολεία είχε απολυθεί από τις σχολικές αρχές του κρατιδίου επειδή αρνήθηκε να βγάλει τη μαντίλα.
Στη Γερμανία η διαμάχη για την ισλαμική μαντίλα έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί κυρίως στις μουσουλμάνες καθηγήτριες και όχι στις μαθήτριες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία.
Το θέμα είναι ακόμη πιο δύσκολο καθώς αρμόδιες για θέματα παιδείας είναι οι αρχές κάθε κρατιδίου ξεχωριστά. Έτσι κάποια κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η Βάδη- Βυρτεμβέργη και η Έσση απαγορεύουν στις καθηγήτριες να φορούν μαντίλα. Στο Βερολίνο απαγορεύονται όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στον δημόσιο τομέα.
Αντίθετα σε κάποια κρατίδια της ανατολικής Γερμανία, όπου ζουν πολύ λίγοι μουσουλμάνοι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία.